404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

Tydzień z Nomadami, kulturą Sahary i pokaz filmu!

Od wtorku wyjątkowi goście, nauczyciele ze szkoły w Zagorze w Maroku spotkali się z naszymi podopiecznymi na oddziałach, a w czwartek z wszystkimi chętnymi w klubie Podróżników NAMASTE w Katowicach...

Zobaczcie jak mówią o tym media:

Fadel Naciri oraz Dahmane Laghfiri zostali zaproszeni do współpracy przy projekcie „Z POŁUDNIA na południe” realizowanego przez Fundację ISKIERKA w kwietniu 2015 roku na terenie województwa śląskiego. Celem projektu jest w ramach zajęć arteterapeutycznych przybliżenie pacjentom trzech śląskich oddziałów onkologii dziecięcej i ich opiekunom kultury, historii Maroka oraz życia codziennego jego mieszkańców.

Fundacja ISKIERKA od 2006 roku wspiera systemowo dzieci dotknięte chorobami nowotworowymi i ich rodziny m.in. przez organizowanie różnych form aktywności zabawowej, poznawczej i ruchowej prowadzących do mobilizacji organizmu, pozwalających odreagować stres i trudności związane z leczeniem oraz mających oddziaływanie terapeutyczne. W 2014 roku realizowaliśmy działanie o podobnej tematyce „Iskierkowe oko na Maroko” w ramach projektu współfinansowanego z Funduszu Inicjatyw Obywatelskich „Spakuj raka do plecaka i wyruszaj na podbój świata” i jego pozytywne rezultaty skłoniły nas do kontynuacji tej tematyki. W tym roku robimy to w oparciu o ogromne doświadczenie dwóch marokańskich pedagogów Fadela Naciri oraz Dahmane Laghfiri oraz współpracę z naszymi partnerami: Pracownią Arteterapii "Perspektywy", z Africae Deserta Project - Stowarzyszeniem Współpracy Polsko –Marokańskiej, Etno-Chatą TOPOLEJ.

Projekt obejmuje przeprowadzenie trzech warsztatów z zakresu kultury, historii, kuchni, zabaw Nomadów oraz muzyki i opowieści saharyjskich na oddziałach onkologii dziecięcej - Klinika Pediatrii, Hematologii i Onkologii Dziecięcej w Zabrzu, Oddział Onkologii, Hematologii i Chemioterapii Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach oraz Centrum Pediatrii i Onkologii im. E. Hankego w Chorzowie

oraz pokaz filmu dokumentalnego: "L'ITINÉRAIRE D'UN CHAMELIER" (film dokumentalny o szlakach dawnych karawan, nomadyźmie i transformacji/ Reżyseria: Aziz Naciri / Muzyka: Tinariwen / Czas trwania: 46 minut) w Klubie  Podróżników "Namaste" dla Wszystkich zainteresowanych 9 kwietnia 2015 o godzinie 18:00 podczas wieczoru z Nomadami.

Otrzymaliśmy też fantastyczny prezent od uczniów ze szkoły w Zagorze...DZIĘKUJEMY - jesteśmy wzruszeni!!!! Pozdrawiamy serdecznie!!!!!!!

SAMSUNG

fadel

Fadel Naciri jest pedagogiem i psychologiem pracującym w szkole Douar Laabid, college Boukhlal oraz organizatorem takich wydarzeń kulturalno - społecznych w Maroku jak Międzynarodowy Festiwal Filmów Dokumentalnych w Zagorze. Reprezentuje Stowarzyszenie AFDOZ czyli Association Du Film Documentaire De Zagora. Jest również organizatorem Festiwalu Kobiecego organizowanego w kooperacji z Association des femmes de Douar Laabid pour le développement, Zagora, Maroc. Jako pedagog współpracuje z Pracownią Arteterapii "Perspektywy" z Sopotu, która realizuje projekty społeczne oraz kulturoznawcze dla dzieci i kobiet w Maroku. Fadel Naciri wspiera Pracownię swoją wiedzą merytoryczną oraz umiejętnościami. Pracownia we współpracy z Fadelem Naciri oraz Dahmane Laghfiri zrealizowała projekt społeczny dla dzieci z szkoły Boukhlal pt: "Malarze Świata na Saharze". Jest honorowym członkiem Africae Deserta Project – Stowarzyszenia Współpracy Polsko - Marokańskiej.
10945006_833153700063897_2956850941146135564_n

Dahmane Laghfiri jest pedagogiem, nauczycielem historii, opowiadaczem historii i muzykiem.  Pracuje w School  Errouha Province  Zagora  Maroc. Wziął udział w nagraniu filmu dokumentalnego o życiu współczesnych Nomadów pt: "L'itinéraire d'un chamelier" w reżyserii Aziz Naciri. Jest honorowym członkiem Africae Deserta Project – Stowarzyszenia Współpracy Polsko - Marokańskiej. Jest vice prezesem we francuskim Stowarzyszeniu Kel Imnas i w lutym 2012 roku realizował 2 tygodniowy projekt dla dzieci w mieście Angers we Franacji, gdzie prowadził autorskie warsztaty na temat kultury marokańskiej i gier Nomadów. W kooperacji ze Stowarzyszeniem opracował i wydał książkę o grach i zabawach Nomadów, które już odchodzą do przeszłości pt: "Les jeux Nomades. Aux portes du desert Marocain". Jest współorganizatorem muzycznego Festiwalu TARAGALTE in M'Hamid lghazlan. Z zamiłowania jest muzykiem, pasjonatem gier zespołowych i utalentowanym opowiadaczem historii. Ma duże doświadczenie w pracy z grupami zarówno jako pedagog jak i organizator trekkingów po pustyni.

foto: Rahmoun Laghfiri/FB

plakat_nomadzi_namaste_9_kwietnia