404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

Porady psychologa, masaże i zajęcia fitness w szpitalu

W ramach projektu: „Organizacja wsparcia w stanach kryzysu psychicznego dla opiekunów dzieci - pacjentów oddziałów onkologii i hematologii dziecięcej na terenie województwa śląskiego” prowadzonego od maja do października 2016 r. przez  Fundację ISKIERKA, na oddziałach onkologicznych odbywają się porady psychologiczne, masaż oraz zajęcia fitness przeznaczone dla opiekunów chorych dzieci.

Dzieci oraz ich opiekunowie wobec przewlekłych chorób nowotworowych, często zajęci są całodobowym czuwaniu przy dziecku, obserwowaniem zmian w jego samopoczuciu, oczekiwaniem na wyniki, wspieraniem w procesie leczenia, rezygnując z dotychczasowego życia nie mają czasu na zajmowanie się sobą.

Prowadzone dla opiekunów podopiecznych oddziałów Hematologii i Onkologii Dziecięcej w Zabrzu, Katowicach oraz Chorzowie zajęcia z masażu i fitness mają na celu oderwanie ich od szpitalnej rutyny i pielęgnację własnego zdrowia, które z ogromnym poświęceniem nadwyrężają dla dobra swoich pociech.

14 lipca 2016 gościem specjalnym zajęć była IWONA GUZOWSKA, wielokrotna mistrzyni świata w kick-boxingu i boksie zawodowym oraz ambasadorka akcji edukacyjnej "Kilometry dla Hemofilii", która odwiedziła oddział przy okazji pobytu na Śląsku.

IMG_3335    IMG_3317

Po rozgrzewce fitness, poprowadziła mini trening dla podopiecznych oddziału i ich opiekunów. Pozornie proste ćwiczenia okazały się w cale nie takie łatwe, ale determinacji i sportowego ducha nie brakowało nawet najmłodszym:) Bardzo dziękujemy za spotkanie i niezłą dawkę motywacji:)

Większość godzin masażu odbywa się pod okiem wykwalifikowanych fizjoterapeutów – nauczycieli. Masaż  prowadzony jest na oddziałach w świetlicach bądź gabinetach psychologa a masażyści przyjeżdżają z łóżkami oraz odpowiednimi materiałami. Każdy chętny może skorzystać z 30 min. masażu relaksacyjnego wybranej części ciała.

W czasie zajęć prowadzonych dla opiekunów odbywają się także porady psychologiczne. Projekt zapewnia dostęp do indywidualnej i rodzinnej pomocy, konsultacji psychologicznej, poprzez wyznaczenie specjalistów dyżurów  na oddziale w Zabrzu - gdzie aktualnie brak takiego wsparcia, a także umożliwia umawianie się na spotkania poza godzinami dyżurów na oddziale, w biurze Fundacji.

Projekt jest finansowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego.  logo_kolor_poziom

Współpraca:

szkolafizjoterapiilogo