404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

Zmieniamy Pracownię USG w rzeszowskim szpitalu

Działo się, pięknie i kolorowo! Wspólnie z fantastyczną i bardzo zaangażowaną ekipą pracowników z Mitsubishi Electric FA Poland zmieniliśmy przestrzeń w Pracowni USG Klinicznego Szpitala Wojewódzkiego nr 2 im. Św. Jadwigi Królowej w Rzeszowie.

Wszystko działo się w pierwszych dniach października (4-5.10.2022 r.), gdzie wspólnie zakasaliśmy rękawy i zmieniliśmy przestrzeń, w której na co dzień mali pacjenci szpitala czekają w kolejce, a następnie mają wykonywane badanie USG. Zależało nam na tym, aby była ona bardziej przyjazna i pomogła zminimalizować stres dzieci, związany z wizytą w szpitalu. Każdy taki krok jest niezwykle ważny, by wspierać małych pacjentów, ale także lekarzy w procesie leczenia. Za ten wyjątkowy projekt odpowiada Aleksandra Kaleta – Żmuda, która od lat zmienia na lepsze wygląd szpitalnych sal i korytarzy.

Tym razem w ramach wolontariatu pracowniczego pomogła nam grupa pracowników z Mitsubishi Electric FA Poland, co więcej, firma ta sama zgłosiła się do nas z propozycją wsparcia nas w planowanych działaniach. Jesteśmy niezwykle wdzięczni za wsparcie, ale także moc energii i radości, jakich doświadczyliśmy w tych dniach. Dodatkowo Mitsubishi Electric FA Poland wsparło także ogół prac remontowych, przekazując na ten cel dedykowaną darowiznę finansową.

Akcja ta jest częścią szeregu działań, które skupiły się wokół rzeszowskiego szpitala. Pod koniec 2020 r. nastąpiło przekazanie nowoczesnego aparatu USG w Zakładzie Radiologii i Diagnostyki Obrazowej, którego zakup został sfinansowany dzięki środkom pochodzącym z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego oraz działaniom Fundacji ISKIERKA. Kolejnym krokiem było wspomniane wyżej odnowienie pracowni USG w ramach projektu wolontariatu pracowniczego z firmą Mitsubishi Electric FA Poland. Domknięcie stanowić będzie akcja przesiewowych badań USG jamy brzusznej, gdzie mali pacjenci zostaną przebadani wysokiej klasy sprzętem w niezwykle komfortowych warunkach.