MIĘDZY NAMI
FUNDACJAMI…

Od początku marca ruszyły obozy dla podopiecznych śląskich dziecięcych oddziałów onkologicznych w Zalesiu Górnym koło Warszawy. Współorganizatorem wyjazdów jest Fundacja „Spełnionych Marzeń”. Dom o powierzchni 700m2 usytuowany jest na obrzeżach Puszczy Chojnowskiej. Fundacja „Spełnionych Marzeń” otrzymała tę przepiękną posiadłość w użytkowanie od Pani Marzenny Szustkowskiej, dla której potrzeba niesienia pomocy dzieciom z chorobami onkologicznymi jest bardzo bliska sercu. Program realizowany w Domu Spełnionych Marzeń jest dedykowany pacjentom z dziecięcych oddziałów onkologicznych ze wszystkich ośrodków w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem regionów dotkniętych największym bezrobociem. Fundacja „Iskierka” zorganizowała tym samym trzy kolejne turnusy dla małych pacjentów Oddziału Onkologii, Hematologii i Chemioterapii Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka i Matki w Katowicach (turnus: 05.03.2006 – 11.03.2006), Centrum Pediatrii i Onkologii im. dr E. Hankego w Chorzowie (turnus: 19.03.2006 – 25.03.2006) oraz Kliniki Pediatrii Hematologii i Onkologii Dziecięcej w Zabrzu (turnus: 21.04.2006 – 27.04.2006).

Tygodniowe wyjazdy obfitowały w wiele atrakcji. Można było pobrać lekcje tańca, jogi oraz rysunku, poznać prawdziwego warszawskiego kataryniarza czy pojeździć konno.

Kalambury, wielkie turnieje ping-ponga, poznawanie fascynujących technik malarskich, jak np. batik – wciągających nawet najbardziej zagorzałych przeciwników sztuk plastycznych, śpiewy oraz kulinarne eksperymenty – to tylko niektóre z licznych wrażeń. Na drugim turnusie Tomasz Osuch z Fundacji „Spełnionych Marzeń” i aktor Andrzej Nejman pełnili np. rolę przewodników podczas wycieczki po Warszawie. I tak dzieciaki zwiedziły Pałac Prezydencki, czy Starówkę a na dodatek udało się spełnić marzenie Grzesia i zobaczyć Stadion Legii.

Już wkrótce na naszej stronie pojawi się relacja oraz zdjęcia z trzeciego turnusu w Zalesiu.
Tym czasem wszystkim osobom, które przyczyniły się do organizacji obozów, w imieniu dzieciaków serdecznie dziękujemy!