Stało się już tradycją zabrzańskiej Kliniki Pediatrii, Hematologii i Onkologii Dziecięcej, że w porze czerwcowej wszyscy mali pacjenci wraz z rodzicami oraz służbą medyczną spotykają się na pikniku w restauracji „pod Platanem” w Kozłowie k/Gliwic.
Współorganizatorem imprezy jest Fundacja Na Rzecz Dzieci Chorych Na Białaczkę I Inne Choroby Układu Krwiotwórczego prowadzona przez Prof. Danutę Sońtę-Jakimczyk, zasiadającą także w Radzie Honorowej naszej „Iskierki”. Również i w tym roku, 2 czerwca, spotkaliśmy się, aby wspólnie spędzić kilka cudownych godzin pod gołym niebem, zajadając się smakołykami np. z grila. Stoły suto zastawione różnymi pysznościami cieszyły się oczywiście wielką popularnością, jednak sednem tego spotkania była po prostu świetna zabawa.

Tą zapewniały różnorodne atrakcje, jak bryczka zaprzęgnięta w urocze kuce czy dmuchana, ogromna zjeżdżalna. Także niejeden rodzic, czy lekarz dał się skusić na chwilę zapomnienia i śmiechu.

Duże wrażenie, szczególnie na dzieciakach, wywarli żonglerzy, którzy przyjechali do nas aż z Cieszyna, aby pokazać i nauczyć kilku prawdziwie cyrkowych sztuczek.

W to szczególne, czerwcowe popołudnie odbył się także konkurs piosenek, oraz prawdziwe zmagania ze sztuką, czyli malowanie na foliach.

Chociaż atrakcji tego dnia było naprawdę wiele, to największą było po prostu spotkanie, nie w murach szpitala, ale na łonie natury…