W miniony weekend, 23 września, w studiu Radia Katowice miała miejsce niezwykła sesja nagraniowa! Podopieczni trzech śląskich dziecięcych oddziałów onkologicznych wraz ze swoimi rodzinami, przedstawicielami personelu medycznego stworzyli niezwykły spektakl muzyczny na instrumentach perkusyjnych z różnych stron świata pod batutą znakomitego muzyka i kompozytora Piotra Sutta. Na przygotowywanej płycie znalazły się także utwory w wykonaniu Artura Rojka (lidera zespołu Myslovitz) oraz wiersze ks. Jana Twardowskiego odczytane w piękny sposób m.in. przez Dorotę Pomykałę (aktorkę Teatru Starego w Krakowie).

Nagranie było pierwszą częścią projektu arteterapii Fundacji „Iskierka”.  Jesteśmy organizacją pożytku publicznego o charakterze non-profit i nie prowadzimy działalności gospodarczej. Płyta zatem nie będzie przeznaczona do sprzedaży, a jej celem jest wzmocnienie poczucia wartości i przełamanie społecznej izolacji dzieci z chorobami nowotworowymi, a także wzrost integracji i zaangażowania różnych środowisk: organizacji samorządowych, biznesowych oraz mediów na rzecz specyfiki leczenia chorób onkologicznych u dzieci oraz problemów ich rodzin.

Drugą częścią naszego projektu będzie organizacja koncertu promującego płytę na początku grudnia 2006, na który już dziś wszystkich serdecznie zapraszamy. Szczegóły wkrótce:) Póki co, dziękujemy wszystkim którzy umożliwili nam realizację tego szalonego pomysłu i zachęcamy do obejrzenia zdjęć.