Projekt realizowany dzięki wsparciu finansowemu akcji charytatywnej TVP S.A. "REKLAMA DZIECIOM"

reklamadzieciom.jpg

Kolejny miejscem w którym zawitaliśmy w ramach realizacji projektu "Kultura-a co to takiego? była Opera Śląska w Bytomiu. Spektakl nosił tytuł "Kot w Butach" i był to balet w II aktach, 4 odsłonach na podstawie baśni Charlesa Pereaulta. Piękne wnętrze opery zachwycało szczególnie z perspektywy najwyższego balkonu, ale to co zobaczyliśmy na scenie było prawdziwym zaskoczeniem. Muzyka grana przez orkiestrę, tancerze baletowi, komadosi, Koziołek Matołek z Harrym Potterem, break dance, a księżniczki szukali prawdziwi detektywi!

Wartka akcja, bajecznie kolorowa scenografia i kostiumy oraz muzyka w najróżniejszych gatunkach: http://www.opera-slaska.pl/media/KOTY.mp3.

Wszystkim gorąco polecamy spektakl, gdyż dostarcza wielu niezapomnianych wrażeń i inspiracji. Kultura wysoka naprawdę dodaje skrzydeł!

Poniżej kilka fotografii z tego wyjątkowego, słonecznego, poniedziałkowego spotkania ze sztuką. A już niebawem, bo 16 października 2007 roku o 17.00 na Oddziale Onkologii, Hematologii i Chemioterapii Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka i Matki w Katowicach zagoszczą aktorzy Teatru Lalki i Aktora Ateneum, ze spektaklem: " Na straganie, czyli z życia jarzyn..." na podstawie wierszy Jana Brzechwy.

Na początku listopada będziemy poznawali X Muzę w Centrum Sztuki Filmowej i wybierzemy się do Sosnowieckiego Centrum Sztuki - Zamek Sielecki, gdzie otwarto pierwszą w regionie interaktywną wystawę dla dzieci, pokazującą życie na średniowiecznym zamku. Natomiast 20 listopada 2007 roku wybieramy się na ul. Woronicza do Warszawy, dowiedzieć się jak się robi telewizję. Szczegółowe informacje: Mariola Czernohorska: tel. +48/0/ 691 588 523 i Aneta Klimek-Jędryka: tel. +48/0/ 691 588 046.