tottota.jpg patroni_medialni.gif

Wieloryby, zielone zające i uśmiechnięte stokrotki zagościły na Oddziale Onkologii i Hematologii w Chorzowskim Centrum Pediatrii i Onkologii . Wszystko za sprawą projektu Fundacji ISKIERKA „Zaczarowana Łąka”, który od dwóch miesięcy zaczęliśmy tam realizować.

Oddział wymaga doposażenia, modernizacji pokojów lekarskich oraz stworzenia pacjentom  przyjaznej przestrzeni. Powstała już nowa, większą przestrzeń, która została zaadoptowana na potrzeby Świetlicy, a także dwuosobowa sala przeznaczona na jednodniowy pobyt w szpitalu, np. na podawanie chemioterapii.

Projekt „Iskierki” zakłada ponadto wykonanie kolorowych dekoracji ściennych autorstwa Aleksandry Kalety – Żmudy. Pierwszy etap malowania jest już za nami: klatka schodowa doprowadzająca do trzeciego piętra, gdzie znajduje się oddział, jest już gotowa i wprowadza każdego pacjenta i odwiedzającego w świat „Zaczarowanej Łąki”.

Obecnie trwają prace malarskie na samym oddziale, gdzie historia „Zaczarowanej Łąki” jest kontynuowana. W świetlicy uśmiechają się do nas stokrotki, w salach skaczą zające, fruwają pszczoły i pływają wieloryby. Poprzez terapeutyczne oddziaływanie kolorów, mali pacjenci i ich rodzice, którzy spędzają w szpitalu nawet kilka miesięcy, na pewno poczują się lepiej!

Prace remontowo-malarskie planowane są do końca kwietnia.