404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Przejdź do treści
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

Japońskie smaki

W ostatnich dniach, oddziały onkologiczne w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka  i w Chorzowskim Centrum Pediatrii i Onkologii przypominały przez kilka godzin kuchnię japońskiej restauracji. Mali pacjenci z zapałem zawijali w wodorosty ryż, awokado, rzodkiew i ogórki, ucząc się przyrządzać sushi.

Spotkania zorganizowaliśmy po lutowej wizycie w  Narada Sushi Club w Katowicach  (ul. Barbary 13)- gdzie byliśmy gośćmi honorowymi-szczególnie dla tych podpiecznych, którym względy zdrowotne nie pozwalają na opuszczenie szpitala. Okazało się, że taka kulinarana podróż do kraju kwitnącej wiśni bardzo spodobała sie nie tylko dzieciom i ich rodzicom -ale i personelowi medycznemu, który wziął udzial w szkoleniu sushi.

 - Robiąc sushi trzeba mieć wilgotne dłonie, żeby ryż się do nich nie kleił, a jeśli nie lubicie surowej ryby, możecie zastąpić ją warzywami  - objaśniał dzieciom, ich mamom oraz przybyłym dziennikarzom,  Maciej Rydz, sushimaster ze Stowarzyszenia SmakiŚwiata.com.

Dzieci z zapartym tchem słuchały opowieści o japońskich obyczajach, robiąc hosomaki (sushi zawijane w wodorosty) i uramaki (sushi z glonem w środku). Potem mali kucharze uczyli sie jeść przyrządzone samodzielnie potrawy pałeczkami, co okazało sie po raz kolejny najzabawniejszym punktem programu:)

Niebawem Japonia zagości na oddziale w Zabrzu. Tymczasem bardzo dziękujemy za kolejne inspirujące spotkanie!