404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

Remont Oddziału Onkologii w Chorzowie - 2009 r.

Zakończenie prac w Chorzowskim Centrum Pediatrii i Onkologii

Z radością informujemy, że Fundacja ISKIERKA zakończyła właśnie remont i doposażenie oddziału Hematologii i Onkologii Dziecięcej w Centrum Pediatrii i Onkologii im. E. Hankego w Chorzowie. Oddział wymagał bowiem odnowienia, doposażenia, modernizacji pokojów lekarskich oraz stworzenia małym pacjentom przyjaznej przestrzeni. Efekty sami będziecie mogli Państwo ocenić.

Projekt „ZACZAROWANA ŁĄKA”, którego realizację rozpoczęliśmy pod koniec 2008 roku, obejmował wygospodarowanie przestrzeni na potrzeby świetlicy, malowanie oraz jej wyposażenie (meble, gry, książki) w której komfortowo będzie można przeprowadzać zajęcia lekcyjne i warsztatowe, a także wypełniać czas wolny dzieciom. Zmodernizowano, pomalowano i doposażono gabinet psychologa i oddziałowej, dyżurkę lekarską i gabinet ordynatora.
Projekt obejmował ponadto wykonanie kolorowych dekoracji ściennych autorstwa Aleksandry Kalety – Żmudy. I tak, przestrzeń szpitalna zamieniła się za sprawą jej artystycznej wyobraźni i pomysłowości w zaczarowaną łąkę pełną kwiatów, latających pszczółek i kolorowych zwierząt. Pomalowano wszystkie sale oddziału, korytarz oraz  klatkę schodową doprowadzająca do trzeciego piętra, gdzie znajduje się oddział.

Zakupiono także urządzenia i sprzęty poprawiające komfort hospitalizacji oraz pracy lekarzy, takie jak np.: klimatyzatory, rolety, płaskie monitory do komputerów, oświetlenie oraz meble.
Koszt projektu wyniósł ok. 100 tyś złotych. Udało się go zrealizować dzięki wsparciu sponsorów: UNILEVER Polska S.A., Benjamin Moore Polska Sp. z o.o., MiA Architekci s.c. i darczyńców Fundacji. W pracach malarskich pomagali wolontariusze z firm Czajka - Auto:)
Jest to już kolejny oddział na terenie Śląska odnowiony przez Fundację ISKIERKA. Wcześniej wyremontowaliśmy Oddział Ratunkowy i Oddział Onkologii, Hematologii i Chemioterapii w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach. W przyszłym roku planowany jest remont oddziału onkologii dziecięcej w Zabrzu.
Wszystkim przyjaciołom fundacji, darczyńcom - serdecznie dziękujemy za wsparcie i cieszymy się ze wspólnego dzieła!

Pomoc w realizacji prac:

wolontariusze: