Ruda Śląska: 120 osób wzięło udział w charytatywnym maratonie fitness
za: Polska Dziennik Zachodni Agnieszka Widera

2010-10-16
W sobotę Hali MOSiR odbył się maraton fitness. Dochód z imprezy wspomoże leczenie dwójki nastolatków chorych na raka.

Prowadzimy klub fitness więc pomysł maratonu zrodził się spontanicznie.Zaprosiliśmy do udziału zaprzyjaźnionych instruktorów, akcja spotkała się też z ciepłym przyjęciem ze strony urzędu i MOSiR – mówi Katarzyna Niemiec, organizatorka maratonu. – Do końca jednak nie liczyłyśmy na tak sporą frekwencję. By z nami poćwiczyć przyjechali mieszkańcy nie tylko z różnych dzielnic Rudy Śląskiej ale i miast sąsiednich – dodaje z uśmiechem Aleksnadra Komedera, instruktorka fitness i współorganizatorka.

A chętni zjawili się przed halą już wcześnie rano. – O maratonie dowiedziałyśmy się z plakatów i od znajomych. To wspaniały pomysł. Możemy poćwiczy czyli zrobić coś dla swojej kondycji i zdrowia a jednocześnie pomóc innym – przyznała Joanna Przybyła, studentka z Halemby. – Choroba może dotknąć każdego z nas, naszych bliskich, ważne, że umiemy się zjednoczyć w pomocy – dodała. Uczestnicy mogli spróbować swoich sił w dance aerobiku, pilatesie, salsie solo, hot stepie i TBC. Jedne zajęcia były bardzo energiczne, inne wyciszające, jedne taneczne inne bardziej statyczne.

– To mit, że aerobik to tylko damski sposób na dobrą figurę i kondycje. Ale wielu panom nadal kojarzy się z Jane Fondą, opaską na czole i leginsami – stwierdzi Bartosz Brela instruktor, który sam wziął udział w maratonie. – Ćwicząc aerobik możemy wzmacniać wszystkie partie mięśni, wszystko zależy od doboru ćwiczeń – dodał.

WASZA ENERGIA POMOGŁA INNYM W WALCE Z CHOROBĄ!

Dziękujemy wszystkim organizatorom za zaangażowanie, sponsorom i uczestnikom za wsparcie!

Zachęcamy do obejrzenia GALERII ZDJĘĆ

Wśród uczestników organizatorzy rozlosowali ciekawe wejściówki: do salonów kosmetycznych, dobrych fryzjerów, na solarium, na bilard, kręgle, paintball oraz liczne rabaty na usługi naszych sponsorów.

więcej informacji także na: www.studioenergia.com.pl