Sewera.JPGatlas_logo_obrys_cienki_RGB.JPGUnilever_katowice.jpgbenjamin.jpgmediamarkt.gifthumb_logo_aga_light.jpgthumb_kontaktsimon.gifthumb_magzaluzje.jpgthumb_polsat_dzieciom.png

Specjalne podziękowanie
dla Doroty i Romana
Kowalczyków
oraz inicjatywy koncertu
"Maciek dla..."
w Częstochowie

Pod koniec października 2010 Fundacja ISKIERKA (OPP: KRS: 0000248546) rozpoczęła remont i doposażenie ODDZIAŁU HEMATOLOGII I ONKOLOGII DZIECIĘCEJ w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym nr 1 im. w Zabrzu (ul. 3-go Maja 13-15).

Jest to już czwarty, po Katowicach i Chorzowie dziecięcy oddział szpitalny odnawiany i modernizowany przez fundację, który zdecydowanie wymagał poprawy warunków hospitalizacji małych pacjentów.

"KOLOROWO BARDZIEJ ZDROWO" – to nazwa projektu, którego koszt na chwilę obecną wyniósł 306 tyś. złotych.

zrealizowany następujący zakres działań:

•  wymiana sufitów na korytarzu
  •  podział przechodniej sali numer 5 na 3 oddzielne
  •  położenie nowych gładzi (metoda ręczną "na mokro") w salach (1,2,3,4,5,6,7,8), izolatkach (1,2,3), sali zabaw, dyżurce pielęgniarek, gabinecie psychologa, trzech pokojach zabiegowych,   gabinecie ordynatora, sekretariacie, kuchni dla rodziców i korytarzach
  •  pomalowanie i udekorowanie ścian w salach (1,2,3,4,5,6,7,8), izolatkach (1,2,3), sali zabaw, dyżurce pielęgniarek, gabinecie psychologa, trzech pokojach zabiegowych, gabinecie ordynatora, sekretariacie, kuchni dla rodziców i części korytarza
  •  projekt i wyposażenie Gabinetu Cytostatyków w komorę laminarną najnowszej generacji
  •  utworzenie i wyposażenie gabinetu psychologa
  •  montaż przesuwnych drzwi i mebli w magazynie za konsolą pielęgniarek
  •  montaż mebli w dyżurce pielęgniarek
  •  wymiana kontaktów oraz gniazdek na całym oddziale
  •  wymiana oświetlenia na całym oddziale
  •  montaż konsoli dla pielęgniarek
  •  montaż szaf w śluzie
  •  zakup 11 stojaków na kroplówki
  •  montaż szafy na pompy infuzyjne przy gabinecie psychologa
  •  montaż mebli w kuchni dla rodziców
  •  wymiana podłogi w pokoju zabiegowym nr 3, sekretariacie, przedszkolu i dyżurkach lekarskich nr 1 i 2
  •  wymiana 26 drzwi
  •  zakup trzech lodówek do pokoi zabiegowych
  •  wymiana i montaż rolet okiennych
  •  modernizacja gabinetów lekarskich i sekretariatu oddziału
  •  modernizacja "Sali Zabaw" i montaż nowych mebli

Na "Sali Zabaw" zainstalowana także zostanie technologia KINECT na X-box360, w ramach realizacji naszego ogólnopolskiego projektu innowacyjnego zastosowania gier w rehabilitacji dzieci onkologicznych!

Oficjalne zakończenie remontu wraz z prezentacją jego efektów odbyło się 25 maja 2011 roku.

Relacje medialne:

GAZETA WYBORCZA, POLSKA DZIENNIK ZACHODNI/NaszeMiasto.pl, TVP KatowiceTV Zabrze, Polskie Radio KATOWICE, TV SilesiaRYNEK ZDROWIA, Głos Zabrza i Rudy Śląskiej,

Uczestniczyło w nim wielu znakomitych gości, m.in. Zygmunt Łukaszczyk - Wojewoda Śląski, Ireneusz Ryszkiel - Dyrektor Wydziału Nadzoru nad Systemem Opieki Zdrowotnej Urzędu Wojewódzkiego, Barbara Daniel  - Dyrektor Wydziału Zdrowia Urzędu Marszałkowskiego, Jan Paluch  - Zastępca Prezydenta Miasta Zabrze.Byli oczywiście gospodarze: czyli dr n. med. Dariusz Budziński  - Dyrektor Szpitala, prof. dr. hab. n. med.Tomasz Szczepański - Ordynator Oddziału Hematologii i Onkologii a także wieloletnia Kierownik Katedry i Kliniki Pediatrii Hematologii i Onkologii Dziecięcej ŚAM w Zabrzu - prof. dr hab. n. med. Danuta Sońta - Jakimczyk.

Przybyli także przedstawiciele naszych sponsorów i darczyńców, których zaangażowanie i wsparcie pozwoliło na efektywną realizację remontu.

Unilever Polska S.A, Zakład Produkcyjny w Katowicach - reprezentowali: Michał Michałowski - kierownik ds. finansowych fabryki, Agnieszka Grzywaczewska - HR Manager, Patrycja Stec - Biuro Dyrekcji.

To właśnie pracownicy różnych specjalizacji Unilevera w ramach innowacyjnej formuły CRS-u (corporate social responsibility – społecznej odpowiedzialności biznesu) zostali zaproszeni do pomocy w pracach malarskich. Firma przyłączyła się do projektu mając na uwadze realne zaangażowanie się w bezpośrednią pomoc i podnoszeni jakości życia małych pacjentów. Tym samym osobiście zakasali rękawy, wzięli w ręce pędzle i wałki nanosząc kolory na szpitalne ściany.

„Czy otwartość wobec różnych instytucji to głównie wsparcie finansowe lub w postaci naszych produktów, co w firmie zauważa tylko dział finansowy i osoba podpisująca fakturę? Jak można zbudować większą otwartość i zaufanie między nami? Czy skoro spędzamy kawał życia w pracy, to nie możemy tego życia urozmaicić sobie i innym wykorzystując nasze talenty, marzenia i chęci? (…) Rzecz jasna mamy inne priorytety w pracy, niemniej cały czas pojawia się współpraca na linii „Iskierka” – Unilever. Najczęściej jest to czerpanie inspiracji z szalonych, fundacyjnych aktywności i kubeł zimnej wody, który pozwala z dystansem spojrzeć na te wszystkie „targety”, „workplany”, „scorecardy” i „strategie”.(…) Za każdym razem jednym głosem stwierdzamy, że jesteśmy coraz lepszym Zespołem i zdobywamy doświadczenia, które zostają głęboko w każdym z nas, czyli w człowieku, a nie tylko pracowniku dużej, znanej międzynarodowej korporacji, jaką jest Unilever...”– pisała o projektach CSR –owych realizowanych z Iskierką Agnieszka Grzywaczewska (HR Manager, Unilever Polska SA, Coach ICC)

To kolejny przykład na wdrażanie modelu współpracy pomiędzy fundacją a przedstawicielami biznesu, wykraczającego poza typowy schemat sponsorski a bazującego na bezpośrednim zaangażowaniu w działania na rzecz podopiecznych fundacji.

Na uroczystym otwarciu podziękowaliśmy przybyłym sponsorom:

• przedstawicielom firmy SOR-DREW
  • p. Dariuszowi Niećko - Dyrektor Regionu Firmy ATLAS
  • Tomaszowi Grzegorz - z firmy MAG Żaluzje Rolety

oraz zastosowania technologii KINECT

• Barbarze Dyluś - koordynatorce ds. odpowiedzialności społecznej Microsoft Polska
  • Jerzemu Czajka - Prezesowi Czajka Auto Sp. z o.o. - Dealerowi Toyoty, która ufundował 60 calowy telewizor LCD do "Sali Zabaw"

Wszystkim serdecznie dziękujemy i mamy nadzieję, że barwne efekty projektu przyniosą radość z udanej współpracy.