Coraz cieplej, coraz ładniej – zatem przedstawiamy Wam nasze propozycje obozów wakacyjnych. W tym roku zapraszamy podopiecznych do zwiedzania pięknego DREZNA a najmłodszych do świata bajki w „Zaczarowanym Lesie” w Piasku k./Janowa na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Zdobędziemy także szczyt Śnieżki (czyli  jeden z niewielu szczytów posiadający szlak przystosowanych dla osób niepełnosprawnych) i odpoczniemy w uroczym Karpaczu oraz  pożeglujemy po Krainie Wielkich Jezior Mazurskich!

Uczestnictwo w obozach jest bezpłatne – zgłoszenia już przyjmujemy:

Chorzów: Aleksandra Kaleta-Żmuda 661 304 498, aleksandrakaleta@poczta.onet.eu
Katowice: Michał Stanisławski 609 574 984, michal_stanislawski@x.wp.pl
Zabrze: Mariola Czernohorska 691 588 523, m.horska@poczta.fm

lub: Biuro Fundacji ISKIERKA: 32/ 771 29 12, biuro@fundacjaiskierka.pl

Obozy i wycieczki organizowane przez Fundację ISKIERKA wyróżniają się dwoma cechami.

Po pierwsze:  INTEGRACJA
Zapraszamy do uczestnictwa w wyjazdach nie tylko chore dzieci ale i ich najbliższą rodzinę oraz łączymy grupy z trzech ośrodków leczenia chorób onkologicznych dzieci na Śląsku. Sprzyja to integracji życia rodzinnego oraz wzajemnej wymianie doświadczeń i wsparciu rodzin zmagających się z tym samym problemem. Stwarza możliwości do poznania nowych, ciekawych osób i przełamuje poczucie hermetyczności środowisk związanych z poszczególnymi ośrodkami i tworzy nowe przyjaźnie zarówno wśród dzieci jak i rodziców.

Po drugie: REHABILITACJA
Atrakcyjne formy rehabilitacji psychoruchowej propagujemy w naturalnych środowiskach. Aby mobilizować dzieci do ćwiczeń ruchowych wzmacniających organizm i łagodzących skutki choroby, proponujemy podczas obozów zajęcia np. z hipoterapii, dogoterapii oraz poznanie uroków wspinaczki górskiej lub żeglarstwa. Przełamujemy także stereotypy dotyczące myślenia o aktywności osób z choroba nowotworową, pokazując jak niezwykły wpływ mają małe-wielkie sukcesy sportowe (np. zdobycie góry czy samodzielna jazda konna) na wzrost motywacji, poczucia własnej wartości u dzieci i wzmocnienie psychiczne do walki chorobą.