Z przyjemnością informujemy, że 13 czerwca technologia Kinect (telewizor 32 c LCD, Xbox360 i sensor Kinect) została zainstalowana w Klinice Pediatrii, Hematologii i Onkologii Dziecięcej Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego nr 1 PUM w Szczecinie. Jej innowacyjne zastosowanie w aktywnej rehabilitacji ruchowej i terapii dzieci z chorobą nowotworową wdrażamy w 2011 roku w ramach ogólnopolskiego projektu realizowanego dzięki wsparciu polskiego oddziału Microsoft.

Podopieczni oddziału, Ola i Michał bardzo entuzjastycznie przetestowali gry, skacząc biegając i tańcząc – pochłonięci zabawą i zupełnie nie skrępowani obecnością zaproszonych dziennikarzy. Mama Oli była totalnie zaskoczona aktywnością córki, którą po raz pierwszy od dłuższego czasu widziała tak radosną i pełną energii! Personel medyczny również był zaskoczony, jak szybko dzieci poprzez naturalną dla siebie potrzebę zabawy i rozrywki mobilizują się do spontanicznego ruchu – i  ćwiczeń, tak ważnych w procesie rehabilitacji onkologicznej.

dr hab. n. med. prof. PUM Tomasz Urasiński, tak o swoich wrażeniach mówił dla Gazety Wyborczej:

Tomasz Maciejewski: Pożyteczny prezent?

– Kiedy zobaczyłem naszych pacjentów podrygujących przed ekranem, z uśmiechem od ucha do ucha, nie mam wątpliwości, że tak. Pożytek będzie podwójny, bo takie urządzenie podnosi atrakcyjność miejsca, jakim jest oddział szpitalny. Z oczywistych powodów dzieci przychodzą tu ze skrajną niechęcią. Dlatego robimy wszystko, by szpital nie wyglądał jak szpital… Taka zabawka, która „wyciąga” pacjentów z pokoju, jest szczególnie potrzebna naszym oddziale. Choroba nowotworowa u dziecka ogranicza aktywność ruchową, do tego jeszcze dochodzi straszne ograniczenie aktywności tych dzieci przez najbliższe środowisko. Rodzice boją się, że się przewróci, że zrobi sobie krzywdę.

Można wykorzystać grę w wirtualną siatkówkę w procesie rehabilitacji?

– W odniesieniu do naszych pacjentów rehabilitacja jest to zastąpienie funkcji, która definitywnie zniknęła (bo np. po operacji guza mózgu dziecko już nie jest w stanie czegoś wykonać), inną. Przez wielokrotne powtarzanie tej samej czynności doprowadzamy do sytuacji, w której inne ośrodki mózgu podejmują kontrolę nad tą czynnością. Dzieciaki wpatrują się w ekran, bawią się i ćwiczą.

Ilu pacjentów z onkologii i hematologii może podjąć takie ćwiczenia?

– Tak naprawdę to każdy, ale oczywiście – nie na każdym etapie choroby. Zależy od tzw. stanu ogólnego. Mam pacjentów, którzy walczą o życie i tych tutaj nie zaproszę. Ale z chwilę będzie już lepiej i wtedy ich tutaj „zapędzę”.

Źródło: Gazeta Wyborcza Szczecin

Bardzo cieszymy się ze Szczecin, podobnie jak wcześniej: Katowice, Chorzów, Łódź, Lublin, Zabrze i Kraków przyjął zaproszenie do naszego projektu. Aneta Klimek-Jędryka, Dyrektor Biura Fundacji ISKIERKA w imieniu fundacji podziękowała za otwartość wobec nowych technologii i niekonwencjonalnych rozwiązań w aspekcie podnoszenia jakości życia małych pacjentów. O możliwościach technologicznych Kinecta zaciekawionym dziennikarzom opowiadała również Barbara Dyluś – koordynator programów społecznych w polskim oddziale Microsoft i Jakub Mirski, który odpowiedzialny był za przeszkolenie personelu medycznego i prezentację możliwości tej formy zabawy małym pacjentom oddziału. Spotkanie miało znakomitą atmosferę…

Im więcej radości możemy dostarczyć dzieciom zmagających się z chorobą nowotworową i wsparcia ich najnowszymi możliwościami terapeutycznymi – tym bardziej cieszy nas realizacja misji Fundacji ISKIERKA.

Polecamy relacje medialne:

TVP Szczecin (ok. 3 min.)

Radio Szczecin
Szczecin.eu
Gazeta Wyborcza
Głos Szczeciński
Stetinum.pl

Projekt spotkał się również z entuzjastycznym przyjęciem w środowisku graczy komputerowych: Gram.pl

Wczoraj, tj. 17 czerwca 2011 o go. 22.05 w programie: Polska24.Informacje, na kanaleTV POLONIA został wyemitowany także reportaż o innowacyjnym zastosowaniu technologii Kinect w rehabilitacji – realizowanym przez Fundację ISKIERKA.