404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

Wystawa w Galerii Radia Katowice

Zmarzniętych i stęsknionych za słońcem zapraszamy do Galerii Radia Katowice. Polecamy wystawę fotografii, dokumentujących wyprawę do Afryki Magdy Pierzyny w obecności podróżnika Tomasza Michniewicza, podopiecznej Fundacji ISKIERKA, która w wyniku nowotworu straciła nogę, a w czasie wyprawy testowała w Zimbabwe nową protezę. Jej zmagania oraz każdy krok rejestrowały obiektywy aparatów fotograficznych, za którymi stali Joanna Nowicka i Tomasz Michniewicz.

Podróż niepełnosprawnej Magdy Pierzyny, oraz podróżników i fotografów odbyła się w listopadzie 2012 r. w ramach zainicjowanego przez Fundację ISKIERKA projektu „Kierunek: Szczęście”.

Galerię fotografii autorstwa Joanny Nowickiej i Tomka Michniewicza przedstawiających zmagania Magdy w gęstym, afrykańskim buszu zaprezentowano po raz pierwszy podczas koncertu Fundacji w Domu Muzyki i Tańca w Zabrzu, gdzie wyemitowany został także film z wyprawy.

„Prezentując fotografie w przestrzeni publicznej, chcemy zwrócić uwagę jak najszerszej liczbie osób na poważny problem społeczny, związany z dostępnością niepełnosprawnych do zaopatrzenia medycznego, w tym protez oraz niewystarczającego wsparcia ze strony systemu opieki zdrowotnej. Akcja „Kierunek: Szczęście”, w której wzięła udział Magda, to jednak nie tylko wyprawa widoczna za zdjęciach. To przede wszystkim żmudna walka o protezę, a tym samym lepszą jakość życia” – powiedziała Jolanta Czernicka - Siwecka, Prezes Fundacji ISKIERKA.

Kampania „Kierunek: szczęście” zrodziła się z trudności, które przed niepełnosprawnymi stawia polski system opieki zdrowotnej. W 2005 roku bohaterka projektu, Magda Pierzyna w wyniku guza złośliwego kości, przebyła operację amputacji nogi. Po wielu trudnościach zgłosiła się do, wspierającej dzieci z chorobą nowotworową, Fundacji ISKIERKA z prośbą o pomoc. Dzięki staraniom Fundacji w 2012 roku firma V!GO-Ortho Polska wykonała dla Magdy nowoczesną protezę z elektronicznie sterowanym kolanem RHEO. Po intensywnej rehabilitacji, Magda mogła wyruszyć z podróżnikiem Tomkiem Michniewiczem w podróż życia, do Afryki.

Akcję wsparli:

Szymon Majewski, Krzysztof Wielicki, Martyna Wojciechowska i Maja Włoszczowska.

Patronuje jej Hrabia Guillaume de Louvencourt-Poniatowski.