W ramach naszej akcji „Przepędź raka za piątaka” w której promujemy zdrowy styl życia i łączenie aktywności sportowej z pomaganiem witamy na sportowo wiosnę w Parku Śląskim!

logoprzepedzraka

13 marca 2016 roku podczas Biegu Wiosennego w Chorzowie, odbędzie się bieg dla dzieci w trzech kategoriach: na dystansie 400 metrów pobiegną przedszkolaki oraz dzieci klas 1-3, a na dystansie 800 metrów dzieci klas 4 – 6. Zapisy, których mogą dokonywać rodzice lub opiekunowie, odbędą się w namiocie usytuowanym w strefie dla dzieci, w dniu imprezy, w godzinach od 8 do 10. Udział w biegu jest bezpłatny. Program wygląda następująco:

8:00 – 10:00 Zapisy na bieg dla dzieci
10:00 Rozgrzewka dla dzieci prowadzona przez Interfit
10:10 Bieg dla przedszkolaków
10:20 Bieg dla dzieci klas I – III
10:30 Bieg dla dzieci klas IV – VI
10:45 – 12:15 Animacje, zabawy
12:15 – 12:35 Dekoracja dzieci na scenie

Podczas Biegu Wiosennego jesteśmy organizatorami biegu dla dzieci, ale przygotujemy też dużo atrakcji nie tylko dla uzależnionych od ruchu. Imprezy tego typu są od dawna wpisane w nasz kalendarz. We wrześniu ponownie weźmiemy udział w Parkowym Półmaratonie. Podopieczni, ich rodzice oraz pracownicy i wolontariusze fundacji, angażują się mocno w tego typu działania. Bieganie z logo Iskierki „na klacie” płynie z naszych serc. Ruch, bo nie tylko biegi, wytwarza w nas dobrą energię i hormony szczęścia, stąd na oddziałach onkologicznych wspieramy rehabilitację poprzez technologię Kinect. Często do takich zabaw ruchowych włączają się rodzicie i personel medyczny.

Nasze działania są skoncentrowane na tym, aby pokazać dzieciom i ich rodzinom, jak można radzić sobie z chorobą nie tylko poprzez ciało, ale także duszę. Podczas pobytu na oddziałach, zapewniamy szeroki wachlarz atrakcji, mocno opartych na arteterapii. Dużo również podróżujemy po Polsce i świecie razem z naszymi dziećmi. Obecnie prowadzimy akcję „Przepędź raka za piątaka”, w której promujemy DOZ Maraton Łódź z PZU, który odbędzie się 15-17 kwietnia, gdzie rejestrując się, można przekazać minimum 5 złotych.

Poprzez nasz udział w Biegu Wiosennym, zachęcamy także śląskich biegaczy do wzięcia udziału w tej imprezie, jak i do  do wrzucenia „piątaka” do iskierkowej skarbonki na zakup sprzętu medycznego dla śląskich oddziałów onkologii dziecięcej. Mamy nadzieję, że naszym działaniem przekonamy Państwa także do przekazania 1% na rzecz Iskierki. Nasz KRS 000024854. Do zobaczenia 13 marca!

W pakietach startowych dzieciaki otrzymają też prezenty od fundacji a nasza ekipa przygotowała dla dzieci szereg atrakcji i animacji.

Rozglądajcie się zatem za iskierkowym namiotem i razem, aktywnie witamy WIOSNĘ:))))

Więcej na: https://www.facebook.com/PrzepedzRaka/