404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

Koncert Fundacji ISKIERKA - 10 lat!

DZIECIĘCA ORKIESTRA ONKOLOGICZNA, CHÓR PREZESÓW i instrumenty z warzyw - czyli moc atrakcji na 10 urodziny Fundacji ISKIERKA!

W niedzielę, 4 grudnia br., w Teatrze Rozrywki w Chorzowie odbył się koncert DZIECIĘCEJ ORKIESTRY ONKOLOGICZNEJ  Fundacji ISKIERKA. Tym razem podopiecznych ośrodków onkologicznych z Katowic, Chorzowa, Zabrza i Rzeszowa  wspierał niekonwencjonalny… Chór Prezesów (!) Zaśpiewali szefowie firm i instytucji, o specjalności bynajmniej nie muzycznej. ISKIERKA od 10 lat bowiem skutecznie łączy, pokazuje jak mądrze pomagać i łamie wszelkie stereotypy.

To wyjątkowe wydarzenie społeczno-artystyczne ma już swoją tradycję. Od 10 lat podopieczni ISKIERKI bez kroplówek, ich rodzice oraz lekarze i pielęgniarki bez szpitalnych fartuchów, z egzotycznymi instrumentami perkusyjnymi w rękach organizują się, by zagrać ten jeden raz w roku. Tegoroczny koncert to dodatkowo podsumowanie 10 lat działalności Fundacji i podziękowanie dla tych, którzy od dekady aktywnie i z zaangażowaniem nas wspierają. Dzieciaki, na co dzień zmagające się z chorobą, tego jednego dnia stają się artystami. Wraz z rodzicami, rodzeństwem czy personelem medycznym grali na instrumentach perkusyjnych w Filharmonii Śląskiej czy Operze - ramię w ramię ze znakomitymi artystami.

foto Joanna Nowicka/Archiwum Fundacji ISKIERKA

CHÓR PREZESÓW

ISKIERKA uczy społecznej odpowiedzialności biznesu ( czyli CSR-u) „śpiewająco”! Dziecięcej Orkiestrze Onkologicznej towarzyszył na scenie chór złożony z prezesów ponad 30 spółek, instytucji i organizacji. Swoimi umiejętnościami wokalnymi pochwalili się m.in.:

Rafał Czechowski IMAGO PUBLIC RELATIONS

Piotr Piasecki POLSKA IZBA FIRM SZKOLENIOWYCH

Marcin Jadczyk SOR DREW S.A.

Bartosz Hojka AGORA S.A.

Lesław Walaszczyk EXACT SYSTEMS S.A.

Andrzej Kłapyta HOTELE DIAMENT S.A.

Borys Stokalski RETHINK Sp. z o.o.

Dariusz Pietyszuk MOSTOSTAL ZABRZE S.A.

Dorota Jakubowska GRUPA TROP Sp. z o.o.

Grażyna Nelip TAX-NET S.A.

Izabela Piecuch -Jawień GLOBAL FUND MANAGERS S.A.

Jarosław Czaja FUTURE PROCESSING Sp. z o.o.

Bartosz Sułkowski LIBRA CONSULTING

Sabina Obwiosło-Budzyn- Przedsiębiorstwo Budowlane ANBUD

Tomasz Kułakowski CODILIME Sp. z o.o.

Marcin Stolarz Grupa PTWP S.A.

Ronald Binkofsky MICROSOFT (w jego zastępstwie z powodu choroby - Barbara Dyluś)

Zenon Nowak DZIENNIK ZACHODNI Polskapresse Sp. z o.o.

Marek Jurkiewicz INFOPRACA.PL

Paweł Łukasiak AKADEMIA ROZWOJU FILANTROPII W POLSCE

Magdalena Szulc SEGRO Poland Sp. z o.o.

Katarzyna Snarska PFIZER POLSKA Sp. z o.o.

Marzena Roth A-Z CENTRUM SZKOLENIOWE

Piotr Uszok SILESIA NOVA Sp. z o.o.

Artur Narodowski SARANTIS POLSKA S.A.

Artur Tomasik GÓRNOŚLĄSKIE TOWARZYSTWO LOTNICZE S.A. Katowice AirPort

Waldemar Misiak AUTO-CZAJKA Sp. z o. o.

Robert Smyła CENTRUM PORCELANA SZKŁO SZTUĆCE - SMYŁA SP.J.

Iwona Sosnowska FUNDACJA "IN CORPORE"

Aneta Podyma PRAMERICA ŻYCIE TOWARZYSTWO UBEZPIECZEŃ I REASEKURACJI S.A.

Tomasz Zjawiony REGIONALNA IZBA GOSPODARCZA

Małgorzata Majewska KLINIKA ŁAGODZENIA STRESU

Jolanta Czernicka – Siwecka Fundacja ISKIERKA

Galerie zdjęć z prób (tylko dwóch dni prób!) foto Marta Chrobak/Archiwum Fundacji ISKIERKA

Coroczny koncert to dla nas zawsze wielkie i ważne wydarzenie, a tegoroczny jest dla ISKIERKI szczególny. Działamy już 10 lat, ale zapewniam, że energii do pracy wystarczy nam jeszcze na wiele dekad. Szczególnie, jeśli będą się kończyły tak pozytywnie jak ten. Co roku do udziału w koncercie zapraszamy pewną grupę zawodową. Tym razem zaprosiliśmy szefów firm, które śmiało możemy nazwać naszymi przyjaciółmi. Mamy nadzieję, że wspólnie z nami przeżyją magiczne chwile, bo to, że ubawią się do łez, jest pewne – mówi Joanna Czernicka-Siwecka, Prezes Fundacji ISKIERKA.

ARTYŚCI

Tradycyjnie już w muzyczną podróż poprowadził gości dyrektor artystyczny projektu PIOTR SUTT, a wspierali go na scenie muzycy Michał Kuzimski oraz Karolina Sutt i Bartłomiej Sutt., którzy od lat stanowiący trzon muzyczny Dziecięcej Orkiestry Onkologicznej. Koncert „10 lat Fundacji ISKIERKA” to również występy znakomitych zespołów: RAZ DWA TRZY I KAPELA ZE WSI WARSZAWA.

ASI MINA (pod tym pseudonimem ukrywa się katowiczanka Joanna Bonisławska) jest specjalistką od dźwięków nieoczywistych i nieobliczalnych. Przygotowała wraz z podopiecznymi fundacji utwory zagrane na instrumentach z warzyw oraz z recyklingu. AGNIESZKA TWARDOWSKA to natomiast utalentowana wokalistka, o której Marek Piekarczyk (jako juror The Voice of Poland) powiedział, że ma „bezcenny dar przekazywania uczuć”. Wykonała razem z tą nietypową orkiestrą i chórem utwory, znane dzieciom z popularnych bajek.

choreografia: Katarzyna  Rybok, wizualizacje: Piotr Jóźwiak - pięknie dziękujemy za pomoc:) Tegoroczny koncert poprowadził, z klasą i humorem, przyjaciel Fundacji ISKIERKA: Mirosław Neinert. Szymon Majewski był z nami telepatycznie i całym sercem, jednak z powodu choroby nie mógł tego wieczoru być razem z nami.

Energia była fantastyczna! Gdyż jedna rzecz jest w koncertach ISKIERKI niezmienna: dobra zabawa, pozytywne doładowanie energetyczne w środku zimy i łamanie stereotypów. Czy tych o koncertach charytatywnych, czy tych dotyczących „biednych chorych dzieci”. Fundacja ISKIERKA od 10 lat udowadnia, że można inaczej. Podczas instrumentalnych, wokalnych i tanecznych występów odbyło się również wręczenie statuetek „Przyjaciel Fundacji ISKIERKA” oraz prezentacja najważniejszych działań. Zespół pracowników wspierają bowiem w działaniach wolontariusze oraz partnerzy ze środowisk biznesowych, samorządowych, a także osoby ze świata nauki, sportu, sztuki, kultury i show biznesu.

Wydarzenie w tym roku nie było biletowane, ale można je bezpłatnie obejrzeć on-line , dzięki wsparciu firmy FARON i super ekipy Sławomira Faroń:) Wielkie dzięki: Ryszard Siarkowki, Artur Lesiak, Adam Sygacz, Paweł Mikoś, Jurek Głąb, Piotr Marczyk, Marta Faroń.

Dziękujemy wszystkim zaangażowanym, za czas energię i dobre serducha oraz wszelką pomoc przy powstaniu tego wydarzenia. Joasi Nowickiej i Marcie Chrobak za piękne zdjęcia, Maksymilianowi Godkowi i jego ekipie za realizację filmową i towarzyszenie w ważnych momentach, technice teatru za otwartość i wsparcie, wolontariuszom i wszelkim pomagaczom!

Linki do materiałów medialnych:
TVP Katowice /czas: 09:05
Gazeta Wyborcza
Dziennik Zachodni
piekaryslaskie.naszemiasto
Radio Katowice
Rynek Zdrowia
Chorzowianin /czas: 2:47

iskierka_koncert_2016_logotypy_1260_720_72dpi iskierka_koncert_2016_logotypy_1260_720_72dpi

CHÓR PREZESÓW:

iskierka_koncert_2016_logotypy_chór_1260_720_72dpi kopia