II edycja ogólnopolskiej akcji charytatywnej KOLASTYNY i ROSSMANNA, którą prowadziliśmy tego lata, zakończona sukcesem!

28 listopada br. Oddział Onkologiczny w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka odwiedziła MAŁGORZATA KOŻUCHOWSKA, wspólnie z którą podsumowaliśmy efekty tej słonecznej akcji! Dziękujemy za cudownie spędzony czas!

img_8289m

Tego lata, kupując w drogeriach Rossmann „słoneczny produkt” KOLASTYNY (preparaty do opalania i ochrony skóry przed szkodliwym działaniem promieni UVA/UVB oraz preparaty do pielęgnacji skóry po opalaniu) oznaczony specjalną etykietą z logo ISKIERKI, można było przekazać ZŁOTÓWKĘ na pomoc naszym podopiecznym!

naklejka

SŁOŃCE dla ISKIERKI to wspólna akcja marki Kolastyna i drogerii Rossmann wspierająca podopiecznych Fundacji ISKIERKA, czyli dzieci z chorobą nowotworową. Celem było zebranie środków na:

ptaszekSPRZĘT MEDYCZNY
Zakup 1-kanałowych aparatów do laseroterapii dla dziecięcych oddziałów onkologicznych do profilaktyki  zmian grzybiczych (bolesnych aft) w obszarze jamy ustnej dzieci przed i po chemioterapii.

ptaszekREMONT ODDZIAŁU SZPITALNEGO
Współfinansowanie remontu Oddziału Onkologii i Hematologii Dziecięcej w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym nr 1 im. w Zabrzu w ramach projektu fundacji: „Kolorowo bardziej zdrowo!” podnoszącego jakość i komfort hospitalizacji małych pacjentów.

ptaszekDOFINANSOWANIE PUBLIKACJI INTERAKTYWNEJ KSIĄŻKI DLA DZIECI
Materiał ilustracyjny do książki powstawał w czasie podróży światowej sławy fotografa TOMKA SIKORY z serdecznym przyjacielem o długim drewnianym nosie Pinokiem oraz podczas warsztatów mistrza z podopiecznymi Fundacji, których efektem są bajeczne rysunki dzieci. Fotografie i prace artystyczne zostały oprawione zabawnymi wierszami, których autorem jest Zbigniew Śląski (więcej TU)

ptaszekZAKUP DWÓCH SKANERÓW DO ŻYŁ
Zakup dla Oddziału Intensywnej Terapii i Patologii Noworodka w Górnośląskim Centrum Zdrowia dziecka w Katowicach oraz dla Kliniki Onkohematologii w Szpitalu nr 2 w Rzeszowie.

ptaszekDZIAŁANIA INTEGRACYJNE I TERAPEUTYCZNE
Organizacja działań integracyjnych i terapeutycznych dla dzieci z chorobą nowotworową i ich rodzin.

„Słońce dla ISKIERKI to spontaniczna akcja zrodzona z potrzeby serca, by spróbować wesprzeć tych, którzy potrzebują pomocy. Od dłuższego czasu zastanawialiśmy się nad nadaniem formy naszym intencjom, spotkanie z Panią Prezes Fundacji i ogromne zaangażowanie jej pracowników było dla nas inspiracją. Produkty do opalania kojarzone są z wypoczynkiem i radością, dzięki akcji ich zakup przez konsumentów nabrał dodatkowego wymiaru – takim prostym gestem można wyrazić wsparcie, które okazało się dla ISKIERKI bardzo wymierne. Dziękujemy wszystkim klientom drogerii Rossmann, którzy przyłączyli się do naszej inicjatywy.” – Patrycja Abram, brand manager marki KOLASTYNA

Polecamy artykuł, który ukazał się w czerwcowym wydaniu Magazynu SKARB w Sieci Drogerii Rossmann w całym kraju: Iskierka_SKARBczerwiec2016

logokolastyna

Relacje ze spotkania przeczytacie, posłuchacie i zobaczycie dzięki:
Gazecie Wyborczej
Dziennikowi Zachodniemu
Radio Katowice
Silesion

I EDYCJA AKCJI:

Wielkim sukcesem zakończyła się ogólnopolska akcja „SŁOŃCE DLA ISKIERKI” zorganizowana przez KOLASTYNĘ i Drogerie Rossmann w 2015 roku. Zebrane pieniądze Fundacja ISKIERKA przeznaczyła na: wakacje dla dzieci chorych na nowotwór, zakup niezbędnego sprzętu medycznego oraz poradnik z dietą dla dzieci chorych onkologicznie.

„Dzięki tej znakomitej akcji udało się odpowiedzieć na różnorodne potrzeby – systemowo, czyli tak jak od lat działa ISKIERKA. Od profilaktyki, przez zakup sprzętu medycznego po aktywny wypoczynek dla chorych dzieci i ich rodzin. To też przykład współpracy z biznesem, który opiera się na procesie, słuchaniu potrzeb i wymianie doświadczeń. Bardzo nas cieszy takie wspólne, mądre pomaganie”. – Tak podsumowała pierwsza edycję Prezes Fundacji ISKIERKA, Jolanta Czernicka-Siwecka

29 października 2015 r., na Oddziale Hematologii i Onkologii Dziecięcej w Szpitalu nr 1 w Zabrzu z wyjątkowym gościem: aktorką MAŁGORZATĄ KOŻUCHOWSKĄ podsumowaliśmy naszą słoneczną akcję i jej efekty.

_MG_5395

>>>więcej o akcji „SŁOŃCE DLA ISKIERKI” w 2015 roku