Czytanie łączy” to hasło XVII Ogólnopolskiego Tygodnia Czytania Dzieciom (OTCD), którego organizatorem jest Fundacja „ABCXXI-Cała Polska czyta dzieciom”, który połączy we wspólnym czytaniu dzieciom tysiące szkół, przedszkoli, bibliotek i przede wszystkim rodzin. W tym roku akcja odbywa się równolegle w czterech krajach. Celem wspólnego projektu jest podniesienie świadomości społeczeństw, we wszystkich państwach należących do Grupy Wyszehradzkiej, na temat roli głośnego czytania dzieciom przez rodziców opiekunów, nauczycieli dla ich wszechstronnego rozwoju.
xvii otcd 1200x900

W trakcie spotkania 5 czerwca z podopiecznymi Fundacji ISKIERKA i pacjentami Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach połączyliśmy się z dziećmi uczestniczącymi w podobnych imprezach czytelniczych, organizowanych przez partnerskie organizacje w pozostałych krajach Wyszehradu – fundacje „Celé Česko čte dětem”, „Celé Slovensko čítá det’om” i węgierskie Towarzystwo Czytelnicze „Magyar Olvasástársaság”. Następnie zaprosiliśmy dzieci do wspólnej zabawy i czytania z ambasadorami kampanii społecznej „Cała Polska czyta dzieciom”, Ewą Chodakowską (trenerką fitness, autorką programów i wydawnictw motywujących do aktywnego i zdrowego stylu życia), Edytą Jungowską (aktorką teatralną, filmową i telewizyjną, znaną z audiobooków książek dla dzieci i młodzieży) i Piotrem Tołoczko (aktorem filmowym, teatralnym i dubbingowym, scenarzystą).

fot.Joanna Nowicka/Archiwum Fundacji ISKIERKA

Po wspólnym czytaniu na „Sali z sercem” cała trójka ambasadorów udała się na katowicki oddział onkologii dziecięcej. Dzieci dostały książki, przekazaną przez Ewę Chodakowską oraz Fundację „ABCXXI-Cała Polska czyta dzieciom”. Można było otrzymać autografy, zrobić pamiątkowe zdjęcia i po prostu razem spędzić czas.

fot.Joanna Nowicka/Archiwum Fundacji ISKIERKA

Serdecznie dziękujemy Fundacji „ABCXXI-Cała Polska czyta dzieciom”, Ewie Chodakowskiej, Edycie Jungowskiej, Piotrowi Tołoczko oraz wszystkim dzieciom i ich rodzicom, którzy uczestniczyli we wspólnym czytaniu, zabawie i świetnie spędzonym czasie.