Fundacja ISKIERKA na rzecz dzieci z chorobą nowotworową przeprowadziła 18 października 2018 roku warsztaty kulinarne w Klinice Onkologii i Chirurgii Onkologicznej Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie. Mali pacjenci oddziału przygotowali trzy potrawy według przepisów, które znajdują się w drugiej części poradnika żywieniowego „JedzOnko”, wydanego wiosną br. przez ISKIERKĘ.

05

Autorką pomysłów jest Katarzyna Stankow, mama dziewczynki która przeszła chorobę nowotworową, obecnie dietetyk i doradca żywieniowy ISKIERKI. Razem z dziećmi i rodzicami podpowiadała jak w warunkach szpitalnych przygotować np. zielone smoothie z jarmużu i szpinaku z gruszką i limonką, makaron ryżowy z chrupiącymi warzywami czy twarożek na słodko z daktylami i prażonymi orzechami.

Udzielała porad dotyczących tego, jak w szpitalnej przestrzeni przyrządzać zdrowe posiłki wzmacniające dziecko, jakich produktów można użyć, a czym zastąpić te, które z rożnych względów są niewskazane czy wręcz zakazane oraz jak dieta może wpływać na wyniki leczenia.

Dzieci były bardzo pozytywnie zaskoczone prostotą pomysłów, chętnie zaangażowały się w gotowanie i z przyjemnością degustowały przygotowane samodzielnie potrawy. Spotkanie przy wspólnym stole było też świetną okazją do pytań i rozmów. Wszyscy podopieczni oddziału otrzymali również  bezpłatne egzemplarze poradników.

Wydawnictwa są dedykowane małym pacjentom onkologicznym i w kolejnych miesiącach fundacja będzie odwiedzała kolejne ośrodki onkologii dziecięcej, dzieląc się wiedzą i doświadczeniem w tym obszarze. Można je także zakupić poprzez stronę fundacji: https://fundacjaiskierka.pl/produkt/28272/

Dziękujemy prof. nadzw. dr hab. n. med. Anna Raciborska, Kierownik Kliniki i Ordynator Oddziału Onkologii i Chirurgii Onkologicznej IMiD za zaproszenie a wszystkim podopiecznym i personelowi oddziału za zaangażowanie i wspólną zabawę!

Partnerzy wydawnictwa:

iskierka_jedzONKO2_partnerzy_sponsorzy