404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

ISKIERKOWE OKO NA MAROKO: Wielki finał projektu!

Dwa tygodnie naszej twórczej przygody, kolorami orientu, smakami marokańskiej kuchni  i afrykańską muzyką zakończyliśmy 17 marca 2019 roku w Teatrze Korez w Katowicach.

Podczas finisażu wystawy prac gościa specjalnego naszego projektu ANWARA BELAAROUI odbyła się AUKCJA CHARYTATYWNA, którą spektakularnie poprowadził dyrektor Teatru KOREZ, aktor i jednocześnie przyjaciel Fundacji ISKIERKA - Mirosław Neinert.

Na licytację został przeznaczony jeden z obrazów Anwara - z serii prezentowanej na wystawie:"La Femme Africaine" oraz praca którą artysta współtworzył wraz z naszymi podopiecznymi przez trzy dni na oddziałach szpitalnych. Miłą niespodzianką sprawił nam jeden z naszych darczyńców, kupując dodatkowo jedną z prac i przekazując ją również na cel aukcji.

Finalnie udało się pozyskać kwotę 31 500 pln, z czego niezmiernie się cieszymy! Dodatkowo mieszkańcy regionu wsparli akcję biorąc udział w warsztatach kulinarnych, bębniarskich czy kupując bilety na fanatyczny koncert DIKANDY, który uświetnił wielki finał projektu.

Zespół DIKANDA zabrał gości w ethno-folkową, egzotyczną podróż a gościnnie zagrał i zaśpiewał z nimi artysta prosto z Sahary  - Mustapha El Boudani. Moc, energia i atmosfera były naprawdę wyjątkowe.

Zebrane środki zostaną przeznaczone na realizację zajęć warsztatowych z zakresu arteterapii i wyrównywania szans edukacyjnych na oddziałach onkologii dziecięcej w Katowicach, Chorzowie,

Zabrzu i Rzeszowie, które konsekwentnie realizujemy od 2006 roku. Pozwalają nie tylko zająć czas dzieciom i ich opiekunom podczas długotrwałego pobytu w szpitalach, ale też rozwijać ich pasje, talenty, inspirować i przybliżać różne aspekty kultury i sztuki.

Bardzo dziękujemy wszystkim gościom, licytującym, jak i wspierającym na najróżniejsze sposoby! Przed wszystkim ANWAROWI BELAAROUI, który włożył w to spotkanie ogrom serca i zaangażowania, ANI SALI za pomoc i współtworzenie tego projektu oraz Monice Markowicz El Baroudi, za łączenie naszych europejsko - afrykańskich światów.

Ten barwny projekt nie udał by się też dzięki wsparciu Partnerów Projektu, którym również serdecznie dziękujemy za pomoc!