404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

Iskierkowa GALERIA ULICZNA w Katowicach

Zapraszamy Państwa do wyjątkowej, ulicznej galerii sztuki z inspirującą historią w tle. Historią pełną pasji, której bohaterami są podopieczni Fundacji ISKIERKA, czyli dzieci z chorobą nowotworową. To galeria przedstawiająca obraz budynków, jakie powstaną w miejsce wyburzanego Hotelu Silesia w samym centrum Katowic. Obraz ten widziany jest oczami dzieci, gdzie nie istnieją żadne ograniczenia architektoniczne czy finansowe. Prace w technice kolażu powstały jako efekt spotkań na śląskich oddziałach onkologii dziecięcej , gdzie dajemy upust dziecięcej wyobraźni  i emocjom. Dzieci otrzymały zdjęcia z pustym już miejscem po Hotelu Silesia i niczym mali architekci przedstawiły swoje wizje i pomysły.

Projekt zrodził się na bazie kilkuletniej współpracy Fundacji ISKIERKA z firma VASTINT, która pokazuje jak można połączyć ze sobą różne światy, by wspierać mądrze i z dużą uważnością na potrzeby dzieci.

„Dowiedzieliśmy się, że za tą inwestycję w samym sercu Katowic odpowiedzialny jest jeden  z naszych darczyńców  - firma VASTINT. To firma która już od kilku lat wspiera działania fundacji, pomagając nam sfinansować np. wakacyjne rejsy na Mazurach dla dzieci z chorobą nowotworową czy zakup specjalistycznego aparatu USG dla pracowni diagnostycznej w Zespole Szpitali Miejskich w Chorzowie. W trakcie rozmów zrodził się więc pomysł, aby szary płot otaczający teren rozbiórki Hotelu Silesia a następnie budowy nowych obiektów „oswoić” kolorami i pracami dzieci, których fantazja jest zawsze zaskakująca i inspirująca. Pomysł spotkał się z entuzjazmem i po raz kolejny ze wsparciem naszego darczyńcy, który pomógł go zrealizować”. – tłumaczy Jolanta Czernicka-Siwecka, Prezes Fundacji ISKIERKA

Hotel Silesia mocno wpisał się w panoramę i historię miasta. Wraz z wyburzeniem tego obiektu, a w dalszej kolejności, budową kompleksu Nova Silesia diametralnie zmieni się wygląd centrum Katowic. Byliśmy ciekawi, jak wyobrażają sobie to przyszłe miejsce najmłodsi mieszkańcy miasta. Czy preferują zabudowę niską, czy wysoką, betonową oazę, czy miejsca pracy otoczone ogrodem? Ponieważ od kilku lat współpracujemy z Fundacją Iskierka, naturalnym krokiem było dla nas zwrócenie się z tą propozycją właśnie do nich. Miło nam, że pomysł został podchwycony i w efekcie powstały wspaniałe rysunki. Zapraszamy mieszkańców Katowic do obejrzenia wystawy!” – dodaje Ewa Łydkowska, Marketing Manager VASTINT Poland Sp. z o.o.

18 lipca 2019 roku miało miejsce o twarcie iskierkowej wystawy wokół wyburzanego Hotelu SILESIA w Katowicach.

Podczas spotkania z mediami wraz z przedstawicielką inwestora panią Ewą Łydkowską zaprosiliśmy małych artystów do twórczej zabawy i dodatkowego „zmalowania” prac, które stały się również częścią tej wyjątkowej galerii. Zabawa była znakomita:)

foto: Irek Osuch/ Archiwum Fundacji ISKIERKA

Mamy nadzieję, że taka galeria uliczna spodoba się również mieszkańcom regionu. Szczególnie tym przechodzącym obok, czekającym na przystankach i obserwującym, jak na ich oczach zmienia się przestrzeń oraz kawałek historii tego miasta. Hotel Silesia to bowiem obiekt, który był tożsamy ze stolicą Górnego Śląska od 1971 roku. Uznawany w czasach PRL za bardzo nowoczesny i luksusowy, gościł wielu znakomitych gości. Nocowali tu Charles Aznavour, Czesław Miłosz czy Andrzej Wajda a także narodowe drużyny piłkarskie Niemiec i Szwecji.

Dlatego moment kiedy miasto żegna się z pewną historią, stał się świetną okazją aby dać przestrzeń na zupełnie nowe spojrzenie. A dzieci są w tym najlepszymi specjalistami!

Zapraszamy i polecamy relacje medialne:

Dziennik Zachodni:

Gazeta Wyborcza: