ISKIERKOWI CZARODZIEJE

Kalendarz charytatywny Fundacji ISKIERKA 2016

Aby zaczarować cały świat, wystarczy moc dziecięcej wyobraźni. Zamknąć na chwilę oczy, wsłuchać się w rytm serca i dźwięk marzeń. Można odkrywać nowe lądy, biegać boso po trawie w deszczu, czy poczuć na nosie pierwsze płatki śniegu…

Właśnie tak, na wiele godzin dziecięce oddziały szpitalne na Śląsku, a nawet las i ogród, zmieniły się w studio fotograficzne Tak zaczęła się zabawa, przygoda i magia, do której zaprosiliśmy naszych podopiecznych. Zaczarowaliśmy chorobę. Nie zniknęła, ale była gdzieś z boku. Czasem wchodziła w kadr, lecz tak jakby przypadkiem, jakby spłoszona błyskiem lamp, wnikliwością obiektywu i śmiechem dzieci.

Te piękne emocje uchwyciła w światłoczułej materii Ewa Miketa. Pasję fotografowania odkryła podczas choroby swojej córki, towarzysząc jej w ważnych momentach. Dziś jako profesjonalny fotograf znakomicie potrafi dzielić się obrazami, które mają w sobie więcej treści niż niejedno opowiadanie.

Bohaterami zdjęć są podopieczni Fundacji ISKIERKA na rzecz dzieci z chorobą nowotworową.

Wystawę naszych zdjęć można oglądać do 4 marca 2016 roku a w Galerii Centrum Sztuki FORT Sokolnickiego w Warszawie.

Fotografie znalazły się w kalendarzu charytatywnym na 2016 rok.

Premiera kalendarza ma miejsce podczas wydarzenia społeczno-artystycznego, jakim jest koncert Dziecięcej Orkiestry Onkologicznej 28 listopada 2015, g. 17.00 roku w Teatrze Rozrywki w Chorzowie.

Cudnych zdjęć powstało tak wiele –  że zdecydowaliśmy się na wydanie dwóch wersji kalendarza.  W naszym sklepie do wyczerpania nakładów.

Dochód ze sprzedaż  zostanie przeznaczony na rzecz dzieci z chorobą nowotworową.