404 Nie znaleziono niektórych zasobów.
Ustawienia
  • Wielkość czcionki
  • kontrast
  • Dla niesłyszących
  • switch to english page
Fundacja Iskierka
ORGANIZACJA POŻYTKU
PUBLICZNEGO NA RZECZ DZIECI
Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ
Childhood Cancer International EUROPE Logo
Nasze social media
ORGANIZACJA POŻYTKU PUBLICZNEGO
NA RZECZ DZIECI Z CHOROBĄ NOWOTWOROWĄ

Zofia GLAPIŃSKA

Wiek:
nie podano
Województwo:
Śląsk
Miejscowość:

Zosia Glapińska to urocza dziewczynka z Borysławic w województwie łódzkim. Jej największą pasją jest malowanie farbami oraz wspólne zabawy z bratem Krystianem. Zosia zachorowała w styczniu 2016 roku.  Rodzice zauważyli pojawienie się u dziecka oczopląsu oraz przemijające zaburzenia chodu. W wyniku szeregu badań klinicznych stwierdzono guz śródpiersia po stronie lewej oraz zespół Kinsbourne’a. Przez pierwsze pół roku leczona była w Klinice Neurologii Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi oraz na oddziale Onkologii Szpitala im. Marii Konopnickiej w Łodzi, gdzie dokonano usunięcia guza. Po operacji nasiliły się objawy zespołu paranowotworowego – dziewczynka utraciła funkcje chodu i mowy. Od lipca 2016 roku Zosia leczona jest w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach. Po zakończonym protokole chemioterapii niestety ponownie powróciły objawy zespołu Kinsbourne’a.

Obecnie Zosia jest konsultowana w Niemczech, by tam rozpocząć leczenie dotyczące występującego u Zosi zespołu Kinsbourne’a. Jeśli dziewczynka zostanie zakwalifikowana do leczenia, wówczas potrzebne będą dodatkowe środki finansowe. Na chwilę obecną same dojazdy do kliniki w Niemczech i wykonywane badania są dużym obciążeniem dla rodziny.

Niestety w dniu w którym Zosia wróciła z pierwszej konsultacji z Niemiec uległa poparzeniu wrzątkiem. Dziewczynka trafila do Kalisza, skąd przewieziono ją do Łodzi. Tam lekarz chirurg podjął decyzję o przeszczepie skóry, ponieważ oparzenie w okolicy obojczyka było głębokie (3°). Na szczęście oparzenie ominęło port. Niezbędne środki opatrunkowe i specjalistyczne maści oraz dojazdy na wizytę do chirurga plastycznego oznaczają dla rodziny dodatkowe wydatki, które obciążają domowy budżet.

Zosia jest bardzo ciekawa świata i wciąż chciałaby rozwijać nowe zainteresowania i umiejętności. Oprócz malowania świetnie bawi się na spacerach i na podwórku. Lubi grać z innymi dziećmi w piłkę, uwielbia również jazdę na rowerze i hulajnodze. Obecnie te aktywności są niestety mocno ograniczone.

Apelujemy uprzejmie do Państwa o wsparcie dla Zosi, gdyż zdobyte środki pomogą w dalszym leczeniu dziewczynki. Każda pomoc na tym etapie ma ogromne znaczenie. Zachęcamy zatem do dokonywania wpłat na indywidualny numer subkonta Zosi oraz o przekazania 1,5% podatku. Za wszelkie wsparcie w imieniu rodziny serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia: 11.01.2022r.

Warszawa 00-544, ul. Wilcza 28/8

Wpłaty zagraniczne dla każdej waluty:
PL10 1050 0099 6781 1000 1000 0602
BIC (SWIFT): INGBPLPW