Kinga Pietrasz z Tworkowa

Kinga Pietrasz ma 5 lat i mieszka w Tworkowie. Zanim trafiła do szpitala Kinga wiodła czynne, bogate w różnorodne zajęcia życie. Chętnie pokazywała swoją osobowość poprzez sztukę czy muzykę.  Uczestniczyła w zajęciach plastycznych i tanecznych bawiąc się ruchem na przykład na zumbie. Szerokie zainteresowania i zaangażowanie we wszystkie warsztaty, spotkania i dodatkowe zajęcia nie zostawiały miejsca na nudę. W wodzie czuła się jak ryba, a kiedy jeździła na rolkach czy rowerze to koła nie przestawały się kręcić… po prostu mały człowiek wielu zainteresowań! „Kiedy dorosnę chciałabym zostać  policjantką”. Fizyczna sprawność, którą z pasją pielęgnuje z pewnością otworzy jej drzwi do tego zwodu.

Niestety na jej drodze stanęła choroba. U Kingi w maju 2017 zdiagnozowano ostrą białaczkę limfoblastyczną. Dziewczynka była chodzącym przykładem zdrowia, nigdy wcześniej poważnie nie chorowała, a teraz jej aktywne życie zostało zamknięte w przysłowiowych czterech ścianach szpitala. Kinga ma ogromny problem żeby odnaleźć się w nowym otoczeniu i zaakceptować nowe rytuały jakie przyniosła choroba. Z wesołej dziewczynki zmieniła się nie do poznania. Jest wycofana i zamknęła się w sobie. Zupełnie straciła wcześniejszy entuzjazm, chęć kontaktu i rozmowy. Teraz musi przezwyciężyć swoje lęki aby w pełni mogła walczyć z chorobą. Rodzice i najbliżsi wspierają ją ze wszystkich sił otaczając troską i opieką. Kinga jest w procesie leczenia chemioterapią.

Apelujemy  do Państwa o wsparcie finansowe, wpłacając na indywidualny numer subkonta Kingi ponieważ koszty okołomedyczne i późniejszej rehabilitacji są bardzo wysokie i często przewyższają możliwości finansowe rodziców. Marzeniem dziewczynki jest wystąpić w „mam talent” . Trzymamy kciuki aby szybko odzyskała drowie, siły i wiarę w to, że ten etap życia szybko się skończy i w krótce będzie mogła spełniać swoje marzenia z dawnym uśmiechem na ustach.

Apel powstał w oparciu o informacje z dnia: 22.06.2017

Warszawa 02-047, A. Pługa 1/2
cel szczegółowy: „Kinga PIETRASZ”