Szymon Zamorski z Przemyśla

Szymon Zamorski www

Szymon Zamorski to niezwykle radosny i pełen dziecięcej wyobraźni 5-letni chłopczyk. Pochodzi z Przemyśla, malowniczego miasta położonego nad Sanem. W czerwcu 2017 roku, mama Szymona zauważyła u chłopczyka niepokojące objawy. Malec skarżył się na uciążliwy ból w obszarach klatki piersiowej. Sygnały o złym stanie zdrowia były na tyle wyraźne, że w bardzo krótkim czasie chłopiec został na stałe przyjęty do szpitala w Przemyślu. Informacja o guzie zlokalizowanym w okolicach nadnercza była dla wszystkich trudnym doświadczeniem. Kolejne badania wykonywane przez lekarzy Klinicznego Szpitala Wojewódzkiego w Rzeszowie potwierdziły najgorsze przeczucia.
U Szymona wykryto neuroblastomę nadnercza lewego IV stopnia – złośliwy nowotwór układu nerwowego. Choroba jest niezwykle trudna i długa w leczeniu. Szymon od czerwca 2018 powinien zacząć leczenie lekiem Dinutuximab, który jest przewidziany zgodnie z protokołem leczenia. Niestety lek ten nie jest refundowany przez NFZ. Na całą kurację jest potrzebne 210 000 euro.

Chłopiec jednak nie poddaje się. Ze swą dziecięcą nadzieją planuje szybki powrót do domu, gdzie czeka na niego wszystko co z dnia na dzień musiał zostawić: zestawy samochodzików, kolorowe kredki, farby i inne cenne dla niego drobiazgi. Szymonek jest bardzo energicznym, uśmiechniętym i pełnym pomysłów chłopcem. Od najmłodszych lat kolekcjonuje samochodziki Hot Wheels.

Koszty związane z dojazdem do szpitala jak i wydatki towarzyszące procesowi leczenia są bardzo wysokie, a kwota potrzebna na lek nieosiągalna dla rodziny dlatego gorąco apelujemy do Państwa o wsparcie finansowe Szymonka, aby jak najszybciej mógł wrócić do zdrowia i swojego domu, gdzie czeka na niego 14-letni brat. Za wszelkie wsparcie w imieniu chłopca i jego rodziny serdecznie dziękujemy.

Warszawa 02-047, A. Pługa 1/2
ING Bank Śląski nr konta:
07 1050 0099 6781 1000 1000 0656
cel szczegółowy: „Szymon ZAMORSKI”