Alan Mikołajczyk z Bielska Białej

Alan Mikołajczyk ma 12 lat i mieszka w Bielsku Białej. Alan jest niesamowitym chłopakiem. Mimo swojego młodego wieku ma wyjątkowe zainteresowania i pomysł na siebie w przyszłości. Jego ulubioną zabawą jest rozkładanie na składniki pierwsze potraw. Kto wie, może kiedyś zostanie znanym kucharzem?! Ma trzy ukochane siostry, a najmłodsza (3latka) jest oczkiem w jego głowie. Mama ma w synu 100% oparcia jeśli chodzi o opiekę nad rodzeństwem i pomoc w domowych obowiązkach. Ma zadatki na świetnego psychologa ponieważ potrafi cierpliwie wysłuchać i w pełni zainteresować się drugą osobą. W wolnym czasie przyjemność sprawiają mu spacery po górach, gry na x-boksie i jazda na rowerze.

Będąc na przejażdżce rowerowej Alan przewrócił się niefortunnie uderzając się w biodro. Incydent ten wywołał u niego narastający ból nogi. Chłopiec podczas codziennych czynności zaczął słabnąć. Zaniepokojona mama zleciła podstawowe badania, które wykazały anemię żelazową. Trafił do Szpitala Dziecięcego w Bielsku-Białej. Po wypisie do domu stan Alana nie poprawił się dlatego też przy kolejnej wizycie chłopak został natychmiast skierowany na szczegółowe badania do Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach. Informacja jaką dostali od lekarzy wstrząsnęła całą rodziną- rozległy guz kości biodrowej- Mięsak Ewinga. Walka z guzem metodą chemioterapii rozpoczęła się we wrześniu 2017.

Mama Alana samotnie wychowuje dzieci, żeby móc towarzyszyć synowi podczas choroby i trudnych chwil, zaangażowała  do pomocy swoich rodziców. Jest to bardzo trudna sytuacja dla wszystkich. Alan jak i pozostałe rodzeństwo bardzo ciężko przeżywają rozłąkę. Pobyt na oddziale dopiero się rozpoczął do zakończenia leczenia jeszcze długa droga. Chłopak cierpi z bólu fizycznego wynikającego z choroby i strasznie tęskni za domem, za rówieśnikami i swoim dotychczasowym spokojnym  dzieciństwem. Koszty towarzyszące leczeniu przewyższają możliwości finansowe mamy. Alan potrzebuje wsparcia tego procesu ale i dalszego etapu jakim będzie rehabilitacja. Apelujemy zatem do Państwa o pomoc wpłacając darowizny na indywidualny numer subkonta Alana. Za wszelką pomoc dziękujemy!

Warszawa 02-047, A. Pługa 1/2
cel szczegółowy: „Alan MIKOŁAJCZYK”