Mateusz Stachoń z Lędzin

Mateusz Stachoń ma 9 lat i mieszka w  Lędzinach.  Od kwietnia 2016 u Mateuszka zaczęły pojawiać się napady padaczkowe. Włączono leki, które miały ograniczać ich ilość. Chłopiec trafił w lipcu na  oddział z powodu nieżytu żołądkowo- jelitowego. Będąc pod stałą obserwacją i kontrolą, lekarze zaobserwowali u niego zeza zbieżnego w związku z czym wykonano mu badanie głowy. Wyniki i ostateczna diagnoza były szokujące– guz okołosiodłowy.

Mateuszek ma rozpoznaną afazję ruchową oraz opóźnienie neurorozwojowe co absolutnie nie przeszkadza to w kontakcie z nim. Jest niezwykle radosnym chłopcem. Chodzi na zajęcia, które uczą go jak radzić sobie z codziennymi czynnościami. Uwielbia sprzątać i asystować w kuchni podczas gotowania. Radość sprawia mu angażowanie się w zajęcia artystyczne. Każda kolorowa kropka i kreska, która tworzy małe a zarazem wielkie prace maluje uśmiech na jego twarzy. Chłopiec z zainteresowaniem obserwuje i bawi się samolotami. Chętnie słucha muzyki, która potrafi go rozbawić, a kiedy trzeba to uspokoić także. Jest bardzo troskliwy i empatyczny w stosunku do rówieśników. Dużą frajdę sprawia mu zabawa i opieka nad zwierzętami. Pamięta nie tylko o zabawie ale o karmieniu i napojeniu pupilów domowych.

Mateuszek ma jeszcze czworo rodzeństwa. Rodzice znaleźli się w wyjątkowo trudnej sytuacji ponieważ muszą jakoś pogodzić pracę z szeregiem obowiązków, których przybywa każdego dnia. Apelujemy do Państwa o wsparcie procesu leczenia i rehabilitacji chłopaka. Zachęcamy do wpłacania darowizn na indywidualny numer subkonta Mateusza, jak również do podzielenia się 1% w okresie rozliczeniowym. Pomóżmy mu zaprowadzić upragniony porządek w jego świecie! Za wszelka pomoc serdecznie dziękujemy.

Warszawa 02-047, A. Pługa 1/2
cel szczegółowy: „Mateusz STACHOŃ”