Filip Abramik z Katowic

Filip Abramik ma 8 lat i mieszka w Katowicach. Filip jest otwartym i pełnym energii chłopcem. Jego pasją jest piłka nożna. Jest nie tylko oddanym fanem ale i czynnym zawodnikiem w klubie sportowym Bonito. Najczęściej gra na pozycji bramkarza walcząc aby żadna piłka nie wpadła do siatki nieproszona. Poza boiskiem świetnie odnajduje się we wszelkich zajęciach artystycznych. Ma mnóstwo cierpliwości i każdą pracę starannie dopieszcza. Uwielbia kreować magiczny świat klocków Lego, a także godzinami układać kolorowe koraliki Pyssla tworząc co raz to nowe dzieła. Niestety czynności te są ostatnio dla Filipa nie lada wyzwaniem ze względu na operację, po której nie odzyskał jeszcze pełnej sprawności motorycznej. Jego największym marzeniem jest zostać paleontologiem i odkrywać tajemnice dinozaurów.

W październiku 2017 roku Filip trafił do szpitala z powodu nasilających się wymiotów. Po zrobieniu tomografii komputerowej głowy okazało się, że w głowie Filipka jest guz – MEDULLOBLASTOMA ANAPLASTYCZNA. Jest już po operacji usunięcia guza, a tym samym rozpoczął terapię leczenia chemią na oddziale onkologicznym w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach. Filip jest po 4 cyklach chemioterapii, 34 dniach radioterapii. Od 20.04.2018 rozpoczął chemię podtrzymującą, obecnie zakończył 6cykl.
Chłopca czekają jeszcze 2 cykle chemii podtrzymującej i cały proces rehabilitacji i rekonwalescencji aby w pełni powrócić do zdrowia.

Sytuacja, w której znalazł się Filip jest bardzo trudna a koszty towarzyszące procesowi leczenia są wysokie, dlatego zwracamy się do Państwa z prośbą o wparcie dla rodziny. Zachęcamy do wpłacania darowizn na indywidualny numer subkonta Filipa oraz do podzielenia się 1% podatku na rzecz chłopca. Niewiele trzeba aby okazać serce i razem z Filipem zagrać w jednej drużynie, w tej grze o zdrowie… Za każde okazane wsparcie, w imieniu rodziny, serdecznie dziękujemy.

Apel powstał w oparciu o informacje z dnia: 10.01.2019

cel szczegółowy: „Filip ABRAMIK”