Filip Abramik z Katowic

Filip Abramik ma 9 lat i mieszka w Katowicach. Filip jest otwartym i pełnym energii chłopcem. Jego pasją jest piłka nożna. Jest nie tylko oddanym fanem ale i czynnym zawodnikiem w klubie sportowym Bonito. Najczęściej gra na pozycji bramkarza walcząc aby żadna piłka nie wpadła do siatki nieproszona. Poza boiskiem świetnie odnajduje się we wszelkich zajęciach artystycznych. Ma mnóstwo cierpliwości i każdą pracę starannie dopieszcza. Uwielbia kreować magiczny świat klocków Lego, a także godzinami układać kolorowe koraliki Pyssla tworząc co raz to nowe dzieła. Niestety czynności te są ostatnio dla Filipa nie lada wyzwaniem ze względu na operację, po której nie odzyskał jeszcze pełnej sprawności motorycznej. Jego największym marzeniem jest zostać paleontologiem i odkrywać tajemnice dinozaurów.

W październiku 2017 roku Filip trafił do szpitala z powodu nasilających się wymiotów. Po zrobieniu tomografii komputerowej głowy okazało się, że w głowie Filipka jest guz – MEDULLOBLASTOMA ANAPLASTYCZNA. Przeszedł operację usunięcia guza, chemioterapię w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach oraz radioterapię i chemioterapię podtrzymującą. Po blisko dwuletniej walce , rezonans magnetyczny, który miał potwierdzić zakończenie leczenia wykazał, że nowotwór zaatakował ponownie. Wraz z końcem leczenia, Filip rozpoczął specjalną chemię na wznowę. Niestety, chemia, która jest obecnie podawana, w ogóle nie działa. Szansą dla Filipa jest leczenie według protokołu Memmat w Wiedniu. Niestety koszty terapii są ogromne. Na ten cel została założona zbiórka na portalu siepomaga.

Sytuacja, w której znalazł się Filip jest bardzo trudna a koszty towarzyszące procesowi leczenia są wysokie, dlatego zwracamy się do Państwa z prośbą o wparcie dla rodziny. Zachęcamy do wpłacania darowizn na indywidualny numer subkonta Filipa oraz do podzielenia się 1% podatku na rzecz chłopca. Niewiele trzeba aby okazać serce i razem z Filipem zagrać w jednej drużynie, w tej grze o zdrowie… Za każde okazane wsparcie, w imieniu rodziny, serdecznie dziękujemy.

Apel powstał w oparciu o informacje z dnia: 19.08.2019r.

cel szczegółowy: „Filip ABRAMIK”