Faustyna Karpińska z Rokietnicy w woj. podkarpackim

Faustyna Karpińska ma 8 lat i pochodzi z Rokietnicy – niewielkiej miejscowości w województwie podkarpackim. W czerwcu 2017 roku rodzice dziewczynki zaniepokoili się stanem jej zdrowia. Żółty odcień skóry i brak apetytu wskazywały na żółtaczkę. Po wielu badaniach okazało się jednak, że diagnoza jest inna – anemia aplastyczna. Pomimo podjętego leczenia, powtórzone w grudniu badania wskazały jednoznacznie, że diagnoza nie ulegnie zmianie. Obecnie Faustynka znajduje się pod opieką Oddziału Onkohematologii Dziecięcej w Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie. Dziewczynkę prawdopodobnie czeka przeszczep.

Mimo choroby i częstych wizyt w szpitalu Faustynka jest zawsze pogodna i uśmiechnięta. Uwielbia jeździć na rowerze i rolkach. Interesują ją gry planszowe, układanie puzzli i wykonywanie różnych prac plastycznych i technicznych. Uwielbia grać w szachy i śpiewać, a nowych piosenek uczy ją starsza siostra. Oprócz siostry dziewczynka ma również dziewięciomiesięcznego brata.

Dla rodziców pogodzenie opieki nad chorą Faustynką i maleńkim synkiem jest bardzo trudne. Częste dojazdy do szpitala i koszty towarzyszące leczeniu pochłaniają duże sumy pieniędzy. W związku z tym zwracamy się z ogromną prośbą o wsparcie finansowe poprzez dokonywanie wpłat na indywidualny numer subkonta oraz przekazanie 1% podatku na rzecz Faustynki. Każda kwota z pewnością ułatwi leczenie i szybki powrót do zdrowia. Za wszelkie okazana wsparcie, w imieniu rodziny, serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 22.03.2018

cel szczegółowy: „Faustynka KARPIŃSKA”