Bartosz Dzierzęga z Pstrążnej

Bartosz Dzierzęga ma 13 lat i mieszka w Pstrążnej. Bartosz jest bardzo aktywny i uczęszcza na zajęcia z piłki nożnej. Po intensywnym treningu wystąpił u niego obrzęk kości piszczelowej, w lewej nodze. Z  powodu nasilającego się bólu, po tygodniu trafił do szpitala, gdzie zrobiono mu szereg badań  diagnozujących przyczynę opuchlizny. Rozpoznano u niego guza przynasady bliższej kości piszczelowej lewej. Chłopiec został na oddziale Onkologii, Hematologii i Chemioterapii w Katowicach, gdzie poddawany jest leczeniu. Przed nim jeszcze leczenie chirurgiczne w Klinice Onkologii i Chirurgii Onkologicznej Dzieci i Młodzieży w Warszawie. Czeka go również  zabieg wszczepienia endoprotezy, po którym będzie wymagał długotrwałej rehabilitacji.

Do tej pory Bartek w pełni aktywnie spędzał każdą wolną chwilę. Cieszyły go zajęcia z piłki, jazda na rowerze. Zmiana dotychczasowego trybu życia, negatywnie wpłynęła na psychikę chłopca. To początek choroby, a zamknięcie go w czterech ścianach szpitala sprawiło, że jest wycofany co też utrudnia leczenie. Piękne marzenia o spotkaniu gwiazdy piłki nożnej czy sławnego youtubera zostały zepchnięte na dalszy plan. Teraz toczy się walka o powrót do zdrowia i to jest największym marzeniem całej rodziny, która dzielnie go wspiera i dodaje otuchy.

Niestety koszty towarzyszące leczeniu są bardzo wysokie, dlatego apelujemy do Państwa o wsparcie finansowe. Wpłacając darowizny na indywidualny numer subkonta Bartosza czy też dzieląc się swoim 1% podatku możemy wspólnie pomóc rodzinie w tych trudnych chwilach. Jesteśmy w stanie zasiać nadzieję, która wykiełkuje i sprawi, że chłopiec odzyska wolę walki i wygra ten mecz! Za wszelkie okazana wsparcie, w imieniu rodziny, serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 25.04.2018

cel szczegółowy: „Bartosz DZIERZĘGA”