Noemi Zając z Katowic

Noemi Zając ma prawie dwa latka mieszka  w Katowicach. Jako 7,5 miesięczne niemowlę dziewczynka trafiła z zaburzeniami neurorozwojowymi na oddział w celu poszerzenia diagnostyki. W styczniu 2018 roku po wykonaniu morfologii Noemi została skierowana na Oddział Hematologii i Onkologii Dziecięcej w Chorzowie. Szereg dokładnych badań krwi oraz biopsje szpiku wykazały, że dziewczynka cierpi na zespół mielodysplastyczny. Noemi przeszła już przeszczep szpiku, po którym wystąpiły niestety powikłania. Dziewczynka cały czas jest na lekach sterydowych, wymaga zachowania wyjątkowych środków higienicznych, dom i miejsca, w których przebywa muszą być odpowiednio dostoswane. Ma też zaburzenia gastroenterologiczne, ma ciężki refluks co zmusza do ciągłego zażywania leków, a mimo to Noemi często cierpi na wymioty.

Noemi jest bardzo radosnym dzieckiem. Jest w wieku w którym góruje ciekawość. Wszędzie gdzie da radę to wejdzie i wszystkiego co stanie na jej drodze dotknie. Chłonie świat jak gąbka wodę! Jak najwięcej czasu spędza na świeżym powietrzu.

Apelujemy do Państwa o wsparcie procesu leczenia  wpłacając darowizny na indywidualny numer subkonta dziewczynki. Noemi wymaga specjalistycznej rehabilitacji, w przyszłości niezbędne będą intensywne zajęcia logopedyczne. Przygotowania do przeszczepu pochłonęły wszystkie oszczędności mamy, która samotnie wychowuje dziewczynkę. Ogromne koszty generują wizyty kontrolne w klinice przeszczepowej we Wrocławiu, do której kilka razy w miesiącu musi dojeżdżać Noemi. Każda podróż musi odbywać się samochodem ze względu na izolację. Duże koszty pochłania też specjalna dieta. Największą trudnością jest połączenie opieki nad córeczką i zapewnienie jej bezpiecznych, higienicznych warunków. Zachęcamy również do podzielenia się swoim 1% w okresie rozliczeniowym. Za wszelkie okazane wsparcie, w imieniu Noemi i jej mamy, serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 23.11.2018

cel szczegółowy: „Noemi ZAJĄC”