Jakub Szczesiek z Rybnika

Jakub Szczesiek ma 5 lat i pochodzi z Rybnika. Pierwsza diagnostyka u chłopca pod kątem NF1 przeprowadzona była gdy miał 6 miesięcy . Objawami były wówczas mało liczne plamki. Ponowna diagnostyka nastąpiła po 5 latach wykazała kolejny symptom tej choroby-glejak na skrzyżowaniu nerwów wzrokowych.  Przeprowadzono wówczas operację  częściowego usunięcia guza. Wynik histopatologiczny wykazał, że jest to gwiaździak włosowatokomórkowy WHO G I. W marcu 2018 Jakub został zakwalifikowany do intensywnej chemioterapii w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka.

Dla tak aktywnego malucha jakim jest Kubuś, pobyt na szpitalnym oddziale, to  trudny czas. Chłopczyk uwielbia bowiem wszelkiego rodzaju zabawy ruchowe, które napędzają jego akumulatory. Chodzi na basen, lubi grać w piłkę nożną, koszykówkę. Chętnie też pokonuje kilometry na rowerze i gdyby tylko był starszy z przyjemnością wskoczyłby na motor i ruszył w drogę! W domu relaksuje się składając skomplikowane obrazki z rozsypanych puzzli, a także poprzez gry i zabawy. Lubi podróżować po wirtualnym świecie. Jakub ma piękne marzenie, które czeka na spełnienie…” chciałbym żeby guzek zniknął”

Razem możemy mu pomóc angażując się w zbiórkę środków finansowych na wsparcie procesów jego leczenia i rehabilitacji.  Zachęcamy Państwa do wpłacania darowizn na indywidualny numer subkonta Jakuba oraz do podzielenia się 1% podatku w okresie rozliczeniowym. Za wszelką pomoc, w imieniu Jakuba i rodziny, bardzo dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 19.06.2018

cel szczegółowy: „Jakub SZCZESIEK”