Stanisław Lesiak z Tychów

Stanisław Lesiak to niespełna 3-letni chłopczyk mieszkający w Tychach.  Problemy ze zdrowiem Stasia zaczęły się od wystąpienia siniaków, krwiaków i bólu nogi spowodowanych przewróceniem się na placu zabaw. Rodzice udali się z synem do pediatry, który zlecił badania. Na dzień przed badaniami chłopiec dostał silnego krwotoku z nosa, którego rodzice nie potrafili zatrzymać skutkiem czego było wezwanie karetki. Badania krwi przeprowadzone w szpitalu zaniepokoiły lekarzy. Staś trafił na Oddział Onkologii, Hematologii i Chemioterapii w Katowicach, gdzie zdiagnozowano ostrą białaczkę limfoblastyczną. Biopsja wykazała bardzo rzadką obecność genu Philadelphia. Staś obecnie poddawany jest leczeniu za pomocą chemioterapii. Niedługo rozpocznie kolejny etap i wlewy chemii. Całe leczenie szpitalne może potrwać około roku.

Staś jest bardzo aktywnym dzieckiem, uwielbia biegać, skakać na placu zabaw i jeździć na rowerku. Od września miał zacząć chodzić do przedszkola, niestety choroba pokrzyżowała plany. W szpitalu swój czas dzieli między układanie puzzli i oglądanie bajek. Jeśli stan zdrowia pozwala lubi szaleć skacząc jak żabka po szpitalnych korytarzach. W domu na Stasia czeka jego młodszy brat Antoś, za którym bardzo tęskni.

Choroba nowotworowa jest dużym obciążeniem psychicznym i finansowym dla całej rodziny. Koszty towarzyszące leczeniu są wysokie i mogą znacznie obciążyć domowy budżet. Dlatego zwracamy się do Państwa z Prośbą o wsparcie. Zachęcamy do wpłacania darowizn na indywidualny numer subkonta Stasia oraz do podzielenia się 1% podatku w okresie rozliczeniowym. Za wszelkie okazane wsparcie, w imieniu rodziny, serdecznie dziękujemy.

Apel powstał w oparciu o informacje z dnia : 10.08.2018

cel szczegółowy: „Stanisław LESIAK”