Amelia Grot z Niegowonic

Amelia Grot to radosna i pogodna mieszkanka Niegowonic. Jej problemy ze zdrowiem  rozpoczęły się w sierpniu 2014 r. Wówczas 11-letnia Amelka trafiła do miejscowego szpitala z powodu wysokiej temperatury, ogólnego osłabienia i bólu nogi. Te z pozoru niegroźne objawy były początkiem wieloletniego leczenia, gdyż u dziewczynki finalnie rozpoznano ostrą białaczkę limfoblastyczną. Trudne leczenie na oddziale onkologii dziecięcej chorzowskiego szpitala przyniosło tylko chwilową poprawę, obecnie Amelka ma wznowę choroby. Przed nią, znów wielomiesięczne specjalistyczne leczenie.

Nastolatka ma bardzo wszechstronne zainteresowania, a jej prawdziwą pasją jest sport. Uwielbia wycieczki piesze i rowerowe, a w basenie czuje się jak ryba w wodzie. Popołudnia lubi spędzać z koleżankami lub z młodszym braciszkiem. Amelka jest również niezwykle pilną uczennicą, marzy, żeby dostać się do dobrego liceum i w przyszłości zostać lekarzem lub weterynarzem.

Koszty leczenia chorób nowotworowych są bardzo wysokie. Dlatego też zwracamy się do Państwa o wsparcie finansowe by zwiększyć szanse Amelki na powrót do zdrowia. Za wszelką pomoc w imieniu Amelii i jej najbliższych serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 28.10.2018

cel szczegółowy: „Amelia GROT”