Jonasz Kanicki z Poznania

Jonasz Kanicki jest małym mieszkańcem Poznania. W sierpniu 2018 roku, w trakcie kilkudniowego, rodzinnego pobytu w Trójmieście okazało się, że niewinnie wyglądająca infekcja jest objawem ostrej białaczki limfoblastycznej. Leczenie rozpoczęto natychmiast na Oddziale Hematologii i Onkologii Dziecięcej w Klinice Uniwersytetu Gdańskiego. Rodzice Jonka podjęli decyzję o kontynuowaniu leczenia w Gdańsku, wywracając całe życie do góry nogami, nie tylko ze względu na chorobę syna, ale konieczną, tymczasową przeprowadzkę z Poznania. Proces leczenia planowo będzie trwać 24 miesięcy, choć najczęściej wydłuża się ze względu na przerwy w leczeniu spowodowane infekcjamii powikłaniami po chemioterapii. Pierwsze 8 miesięcy wiąże się z pobytem w szpitalu i intensywną chemioterapią oraz podażą sterydów, kolejne 18 miesięcy polega na leczeniu ambulatoryjnym, pod stałą i ścisłą kontrolą lekarzy i nieustającą chemioterapią.

Pomimo intensywnego leczenia, trudnych chwil, momentów złego, a czasami bardzo złego samopoczucia, tęsknoty za przedszkolem i kolegami, Jonek pozostał radosnym dzieckiem, uwielbiającym zwierzęta, gry, spacery, a jego poczucie humoru zyskało na ostrości. Jonek nieustannie marzy o tym, gdzie pojedzie i co zrobi, kiedy już będzie zdrowy, ale jednocześnie wraz z rodzicami wykorzystuje każdy dzień dobrego samopoczucia, przeżywając małe przygody, czytając, malując, lepiąc z plasteliny czy bawiąc się klockami.

Intensywna i długotrwała chemioterapia przynosi wiele skutków ubocznych. Części z nich można zapobiec dzięki odpowiedniej opiece, diecie, ćwiczeniom i rehabilitacji, przede wszystkim zaś lekom. Niestety leki wspomagające, takie jak specjalistyczne płukanki zapobiegające powstawaniu ran w buzi, nieustannie podawane antybiotyki, leki osłaniające wątrobę czy środki do pielęgnacji skóry są bardzo drogie. Leczenie Jonasza w Gdańsku wiąże się z kosztami wynajęcia mieszkania i dojazdami do Poznania. Istotna i kosztowna będzie także opieka zarówno rehabilitanta, jak i pedagoga, którzy pomogą w przygotowaniu Jonasza do powrotu do przedszkola. Apelujemy zatem o wsparcie Jonasza poprzez przekazanie dobrowolnej darowizny na indywidualny numer subkonta oraz podzielenia się 1% w okresie rozliczeniowym. Za każde wsparcie serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 07.02.2019r.

cel szczegółowy: „Jonasz KANICKI”