Bartosz Hąbek z Zabrza

Bartosz Hąbek to ośmioletni mieszkaniec Zabrza. Pierwsze niepokojące objawy pojawiły się w czerwcu 2018 roku. Lewa ręka chłopca była osłabiona i zaczęła drżeć, niedługo później wystąpił niedowład lewej nogi, co powodowało trudności z poruszaniem się i wchodzeniem po schodach. Pojawiły się również bóle głowy i wymioty. Lekarz rodzinny, do którego udali się rodzice z chłopcem, w trybie pilnym odesłał ich do szpitala. Przeprowadzona tam tomografia komputerowa wykazała rozległy guz wzgórza i możliwe wystąpienie wodogłowia z uwagi na niedrożność spowodowaną guzem. Na oddziale neurochirurgii podjęto próbę resekcji guza, jednak udało się tylko pobrać materiał do biopsji, która ostatecznie potwierdziła, że to glejak. Z uwagi na umiejscowienie guza, jego usunięcie jest niemożliwe, jest zbyt ryzykowne. Na drugi dzień po wyjściu ze szpitala dało znać o sobie wodogłowie: ostry ból głowy, wymioty i osłabienie zmusiło rodzinę do nagłego powrotu do szpitala karetką na sygnale. Tam, ponownie na oddziale neurochirurgii podjęto natychmiastową decyzję o implantacji zastawki komorowo-otrzewnowej, która zdecydowanie zmniejszyła ciśnienie wewnątrzczaszkowe. Bartosz jest już po intensywnej chemioterapii, aktualnie przyjmuje zaplanowaną na najbliższe 10 miesięcy chemioterapię podtrzymującą. Ponadto wymaga rehabilitacji ręki i nogi.

Bartosz interesuje się sportem, szczególnie piłką nożną. Kolekcjonuje piłki i stroje sportowe znanych piłkarzy. Bardzo lubi matematykę oraz czytanie książek. Lubi podróżować i poznawać nowe miejsca. Największym marzeniem chłopca było zostać zawodowym piłkarzem, teraz chciałby jedynie wyzdrowieć i znów grać w ukochaną piłkę.

Największą trudnością w procesie leczenia chłopca są ograniczenia finansowe, z uwagi na zmniejszone dochody mamy, która samotnie wychowuje Bartosza. Zwracamy się z prośbą o wsparcie Bartosza w jego walce z chorobą poprzez przekazanie darowizny na jego indywidualny numer subkonta i podzielenie się 1% podatku w okresie rozliczeniowym. Za każde wsparcie w imieniu Bartosza i jego mamy gorąco dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia: 24.11.2018

cel szczegółowy: „Bartosz HĄBEK”