Bartosz Małys ze Studzionki

Bartosz Małys to niespełna 7-letni chłopiec pochodzący z miejscowości Studzionka (województwo śląskie), u którego choroba dała o sobie znać pod koniec marca 2014 roku. Z pozoru niegroźny kaszel, a w kolejnych dniach pojawienie się stanu podgorączkowego i bólu pleców, nie wskazywały na chorobę nowotworową.

Bartek początkowo leczony był z rozpoznaniem infekcji bakteryjnej. Po dwóch tygodniach opuścił szpital, ale był pod kontrolą ze względu na anemię. W międzyczasie przeszedł zapalenie węzłów chłonnych. Pod koniec maja 2014 roku ponownie trafił do szpitala, wówczas od razu przewieziono go na Oddział Hematologii i Onkologii Dziecięcej w Zabrzu. Tam postawiono diagnozę w postaci ostrej białaczki limfoblastycznej oraz zaplanowano proces leczenia, włączając chemioterapię.

Ulubionym zajęciem Bartka jest wspólne układanie klocków Lego ze starszym bratem, Kacprem. Równie chętnie chłopiec bierze udział w zajęciach manualnych i plastycznych, które bardzo rozwijają jego kreatywność. Bartek przed chorobą był niezwykle aktywnym sportowo dzieckiem. Uczęszczał na lekcje pływania, a kiedy dopisywała pogoda, jeździł na rowerze. Teraz, ze względu na chorobę musiał zrezygnować z tych zajęć. Miejmy nadzieję, że jak najszybciej powróci do zdrowia i będzie mógł realizować swoje sportowe pasje.

Wspólnie możemy wesprzeć Bartka i jego rodzinę w tej trudnej i niecodziennej sytuacji przekazując 1% podatku oraz dokonując wpłat na indywidualny numer konta chłopca.

Apel powstał w oparciu o informacje z dnia: 29.04.2015

Warszawa 02-047, ul. Pługa 1/2
1% KRS 0000248546
cel szczegółowy: „Bartosz Małys”