Damian Ługowski z Bytomia

Damian Ługowski to 10-latek z Bytomia, u którego pod koniec 2015 roku zdiagnozowano złośliwego guza mózgu. W listopadzie 2015 roku przeszedł ciężką operację częściowego usunięcia guza, jednak w jej efekcie doszło do niedowładu lewej strony ciała oraz problemów ze wzrokiem. W ciągu ostatniego roku Damian przeszedł chemioterapię, a następnie radioterapię w wyniku której jego organizm był bardzo wycieńczony. Jednak pomimo tak radykalnego leczenia jeszcze nie cały nowotwór został pokonany. Obecnie oprócz walki z nowotworem Damian walczy o odzyskanie pełnej sprawności i sił po dotychczasowym leczeniu.

Damian ma młodszego brata, z którym jest mocno związany i lubi z nim spędzać wolny czas. Przez częste pobyty w szpitalu ich kontakt jest znacząco ograniczony, co niekorzystnie wpływa na chłopców jak i całą rodzinę. Chłopcy na co dzień wspierają się nawzajem w trudnych momentach, a wzajemne wsparcie, zrozumienie i miłość są niezwykle pomocne w walce z chorobą i jeszcze bardziej umacniają całą rodzinę.

Pasją Damiana są klocki Lego, z których wraz z bratem tworzy wymyślne konstrukcje pojazdów i budowli. Bardzo kocha zwierzęta. W domu opiekuje się swoim najwierniejszym przyjacielem – psem Morro oraz wspólnie z bratem koszatniczkami. Przed operacją Damian trenował judo w GKS „CZARNI” Bytom, jednak w wyniku choroby musiał niestety zamienić treningi na zajęcia rehabilitacji ruchowej. Jego marzeniem jest powrót do zajęć w szkole wśród rówieśników i do normalnego życia bez niekończących się badań, terapii i sal szpitalnych.

Przed Damianem i całą rodziną jeszcze długi okres leczenia i rehabilitacji, który mamy nadzieję zakończy się sukcesem m. innymi dzięki Państwa wsparciu finansowemu poprzez dokonanie wpłaty na indywidualny numer subkonta syna oraz przekazanie 1% podatku na rzecz leczenia i rehabilitacji Damiana.

Apel powstał w oparciu o informacje z dnia: 09.01.2017

Warszawa 02-047, A. Pługa 1/2
1% KRS 0000248546
cel szczegółowy: „Damian Ługowski”