Damian Ługowski z Bytomia

Damian Ługowski to 12-latek z Bytomia, u którego zdiagnozowano złośliwego guza mózgu. W listopadzie 2015 roku przeszedł ciężką operację częściowego usunięcia guza, jednak w jej efekcie doszło do niedowładu lewej strony ciała oraz problemów ze wzrokiem. W kolejnym roku Damian przeszedł chemioterapię, a następnie radioterapię. Jednak pomimo tak radykalnego leczenia jeszcze nie cały nowotwór został pokonany. W roku 2017 Damian przeszedł kolejną operację wycięcia drugiego ogniska, które nie zostało usunięte podczas pierwszej operacji. Damian przeszedł na dietę ketogeniczną połączoną wspomaganiem organizmu niezbędnymi suplementami. W marcu 2018 r. okazało się jednak, że guz odrósł i Damian musiał przejść kolejną – trzecią w swoim życiu operację. Nadal kontynuuje dietę ketogeniczną oraz leczenie w Centrum Medycznym w Gdańsku, polegające na stosowaniu wiroterapii w połączeniu z innymi lekami onkologicznymi. Terapia w pierwszej fazie polegała na podawaniu co tydzień leków, w związku z czym Damian co tydzień jeździł na terapię do Gdańska. Jest również pod opieką neurologa i psychologa. Guz niestety odrósł i się powiększa, co powoduje ucisk, częste bóle głowy, zawroty głowy, lewostronne niedowłady ręki, nogi, ust, języka oraz co najgorsze – ataki padaczki.

Jedyną i ostatnią nadzieja dla Damiana jest szpital w Bochum w Niemczech oraz protonoterapia w Essen. Chemioterapia, hipertermia, wlewy witaminowe i inne wspomagające przy chemioterapii, protonoterapia w Essen, zakwaterowanie, dojazdy, a następnie kontynuacja leczenia w Polsce i badania kontrolne… To wszystko będzie kosztować ponad pół miliona zł. Na ten cel została założona zbiórka na portalu siepomaga

Damian ma młodszego brata, z którym jest mocno związany i lubi z nim spędzać wolny czas. Chłopcy na co dzień wspierają się nawzajem w trudnych momentach, a wzajemne wsparcie, zrozumienie i miłość są niezwykle pomocne w walce z chorobą i jeszcze bardziej umacniają całą rodzinę. Pasją Damiana są klocki Lego, z których wraz z bratem tworzy wymyślne konstrukcje pojazdów i budowli. Jest fanem Star Wars. Bardzo kocha zwierzęta. W domu opiekuje się swoim najwierniejszym przyjacielem – psem Morro oraz wspólnie z bratem koszatniczkami. Przed operacją Damian trenował judo w GKS „CZARNI” Bytom, jednak w wyniku choroby musiał niestety zamienić treningi na zajęcia rehabilitacji ruchowej. Bardzo lubi wędrówki górskie. Jego marzeniem jest powrót do zajęć w szkole wśród rówieśników i do normalnego życia bez niekończących się badań, kroplówek, wenflonów i wyjazdów na leczenie.

Przed Damianem i całą rodziną jeszcze długi okres bardzo kosztownego leczenia i rehabilitacji, który mamy nadzieję zakończy się sukcesem m. innymi dzięki Państwa wsparciu finansowemu poprzez dokonanie wpłaty na indywidualny numer subkonta syna oraz przekazanie 1% podatku na rzecz leczenia i rehabilitacji Damiana.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 23.01.2019

Warszawa 02-047, A. Pługa 1/2
1% KRS 0000248546
cel szczegółowy: „Damian Ługowski”