Damian Wacław ze Zgłobnia

Damian Wacław to zawsze uśmiechnięty i niezwykle energiczny osiemnastolatek pochodzący ze Zgłobnia, małej miejscowości położonej niedaleko Rzeszowa.

Pierwsze objawy choroby u Damiana pojawiły się w lutym 2016 roku.  Podczas rutynowej kontroli, po przebytych kilku infekcjach nieżytu żołądkowo-jelitowego, stan chłopaka zamiast ulegać poprawie stopniowo wciąż się pogarszał. Objawiało się to przedłużonym gojeniem się ran, krwawieniami i okresowo pojawiającymi się wybroczynami. Wielokrotne badania doprowadziły do ostatecznej diagnozy: ciężka anemia aplastyczna. Obecnie Damian jest pod opieką Kliniki Onkohematologii Dziecięcej w Rzeszowie. Wymaga leczenia przeszczepowego.

Największą pasją Damiana jest sport i motoryzacja, a w szczególności ekstremalna jazda na rowerze – downhill i freeride. Nic nie daje mu tak ogromnej satysfakcji w życiu jak jazda na rowerze. Poza tą energiczną stroną Damiana kryje się też druga, nieco spokojniejsza – chłopak lubi przebywać w ciszy, na łonie natury. Wśród kolejnych zainteresowań znajduje się także majsterkowanie i elektronika. Marzeniem nastolatka jest osiągnąć „coś” w życiu, a także wyzdrowieć, aby móc powrócić do swojej rowerowej pasji. Damian ma dwóch braci.

Zwracamy się do Państwo z prośba o wsparcie finansowe dla Damiana, aby jego stan zdrowia jak najszybciej pozwolił mu powrócić do rozwijania jego pasji i zainteresowań. Każda pomoc na tym etapie ma ogromne znaczenie, dlatego zachęcamy do dokonywania wpłat na indywidualny numer subkonta Damiana oraz przekazywania 1% podatku. W imieniu rodziny dziękujemy za wszelkie wsparcie.

Apel powstał w oparciu o informacje z dnia: 06.03.2017

Warszawa 02-047, A. Pługa 1/2
cel szczegółowy: „Damian WACŁAW”