Daniel Pilarski z Zabrza

Daniel Pilarski jest siedemnastoletnim mieszkańcem Zabrza. Pierwsze symptomy choroby, w postaci bólu uda, Daniel zaczął odczuwać w wakacje, tuż przed swoimi 16 urodzinami. Nastolatek intensywnie trenuje jazdę na rowerze – dziennie pokonywał nawet 200 km – dlatego początkowo diagnozowany był w kierunku naderwania mięśnia czterogłowego uda. Dopiero czujność ortopedy na wizycie kontrolnej pozwoliła postawić ostateczną diagnozę – bardzo rzadki mięsak Ewinga w pozakostnej postaci. Daniel jest obecnie pacjentem na Oddziale Hematologii i Onkologii Dziecięcej Samodzielnego Szpitala Klinicznego nr 1 w Zabrzu. Po czwartym, z dziewięciu zaplanowanych, cykli chemioterapii chłopak przeszedł operację usunięcia guza wraz z dużą częścią mięśnia czterogłowego uda. Po zakończeniu leczenia Daniela czeka wielomiesięczna rehabilitacja, aby wrócił do sprawności i znów mógł wsiąść na ukochany rower.

Daniel interesuje się sportem, głównie siatkówką i piłką nożną, jednak największą pasją Daniela jest jazda na rowerze. Każdą wolna chwilę najchętniej spędzałby na jeździe, marzy o profesjonalnym rowerze szosowym. Lubi także grać w gry komputerowe. Daniel ma dwie starsze siostry.

Największą trudnością związaną z chorobą Daniela jest niepełnosprawność w poruszaniu się. Koszty związane z leczeniem stają się obciążeniem dla domowego budżetu, dlatego apelujemy do Państwa o wsparcie procesu leczenia i przyszłej rehabilitacji nastolatka poprzez przekazanie darowizny na indywidualny numer subkonta Daniela i podzielenia się 1% podatku w okresie rozliczeniowym. Za każde wsparcie serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 23.01.2019r.

cel szczegółowy: „Daniel PILARSKI”