Dominik Bernady z Trzebini

Dominik Bernady to niespełna 4 leni, pogodny chłopczyk, pochodzący z Trzebini.  Zmagania z chorobą rozpoczęły się w 2015 roku zaraz po Jego pierwszych urodzinach, gdy niespodziewanie trafił do szpitala z powodu zapalenia oskrzeli. Już następnego dnia po wypisaniu do domu został ponownie przyjęty do szpitala, z uwagi na obfitą wydzielinę w jamie ustnej, ogólny niepokój oraz brak apetytu. Pogarszający się stan chłopca, w tym zaburzenia świadomości, opadanie lewego kącika ust oraz wyniki badań przesądziły o przewiezieniu go na oddział intensywnej terapii. Trafił do Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach w celu dalszej diagnostyki. Niestety kolejne badania nie przyniosły dobrych wieści – przyczyną złego stanu zdrowia Dominika okazał się złośliwy guz pnia mózgu – Glejak wielopostaciowy IV stopnia. Chłopiec przeszedł zabieg częściowego usunięcia guza. Kolejnym krokiem było rozpoczęcie chemioterapii.  Dominik przeszedł bardzo długie 2 letnie leczenie  chemioterapią, niestety guza nie udało się zniszczyć w całości.

W wyniku obecności guza chłopiec utracił częściową sprawność ruchową oraz umiejętność mowy, co tym bardziej negatywnie odbiło się na najbliższych chłopca. Długotrwała rehabilitacja doprowadziła do polepszenia sprawności ruchowej, oraz funkcji mowy, jednak Chłopiec nadal wymaga stałej opieki rodziców jak również kosztownej rehabilitacji i suplementacji .

Dominik bardzo lubi spędzać swój czas w otoczeniu zwierząt, jest częstym gościem w ZOO oraz w Parku Dinozaurów, uwielbia również klocki lego oraz Figurki z kolekcji Marvela.

Dzięki Państwa pomocy możemy wspólnie wesprzeć chłopca i jego rodzinę w tym trudnym momencie. Zachęcamy do dokonywania wpłat na indywidualny numer subkonta i tym samym wsparcia procesu leczenia Dominika. Trzymamy kciuki za powodzenie leczenia i wierzymy, że chłopiec jak najszybciej powróci do zdrowia. Za wszelkie okazane wsparcie, w imieniu rodziny, serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 14.05.2018

Warszawa 02-047, ul. Adama Pługa 1/2
1% KRS 0000248546
cel szczegółowy: „Dominik Bernady”