Dominik Mrowiec z Krzyżówek

Dominik Mrowiec jest wrażliwym i czułym na ludzką krzywdę jedenastolatkiem z Krzyżówek. W listopadzie 2016 roku u chłopca wystąpiło zapalenie płuc i stany gorączkowe, które nie ustępowały. Konieczne było więc wykonanie morfologii krwi. Po seriibadań w szpitalu zdiagnozowano ostrą białaczkę dwuliniową. Po długiej chemioterapii chłopiec w kwietniu 2017r. przeszedł przeszczep szpiku kostnego od dawcy niespokrewnionego. Niestety już po 4 miesiącach stwierdzono u Dominika wznowę szpikową choroby – ostrą białaczkę limfoblastyczną. Kolejne terapie i kolejny raz niezbędny był przeszczep szpiku. W sierpniu 2018 roku drugi raz Dominik usłyszał o wznowie… Obecnie trzeci raz chłopiec walczy z nierównym przeciwnikiem. Tym razem na Oddziale Hematologii i Onkologii Dziecięcej Samodzielnego Szpitala Klinicznego nr 1 w Zabrzu, gdzie poddawany jest nowoczesnej terapii ostatniej szansy. Lek Bortezomib, który jest jedyną nadzieją chłopca nie jest jednak refundowany. 4 fiolki leku, który właśnie jest podawany kosztują 1802,08zł. Ta suma zdecydowanie przekracza możliwości finansowe rodziny.

Dominik ma wszechstronne zainteresowania i powinien być wzorem do naśladowania, bo chciałby, żeby na świecie dominowało dobro. Być może zawód policjanta, o którym marzy, mu w tym pomoże. Drugi fach, jaki interesuje Dominika to bycie kierowcą. Motoryzacja jestjego wielką pasją, w szczególności tiry i ciężarówki. Dziedzina, na którą jest szczególnie wrażliwy to przyroda, a najbardziej fascynują go węże. Lubi oglądać filmy przyrodnicze, a teraz w trakcie leczenia szpitalnego zagłębił się w świat gier i filmików na YouTube. Zanim to jednak nastąpiło Dominik uwielbiał jeździć na rowerze po górach i nierównym terenie.

Apelujemy do Państwa o wsparcie dla Dominika, gdyż zdobyte środki umożliwią mu dalsze leczeniu i rehabilitację. Zachęcamy do dokonywania wpłat na indywidualny numer subkonta oraz do przekazania 1% podatku na rzecz chłopca. Za wszelką pomoc w imieniu rodziny serdecznie dziękujemy.

Apel powstał w oparciu o informacje z dnia: 06.11.2018

Warszawa 02-047, A. Pługa 1/2
cel szczegółowy: „Dominik MROWIEC”