Gracjan Porzuczek z Otmuchowa

Gracjan Porzuczek to pochodzący z miejscowości Otmuchów piętnastolatek, u którego w grudniu 2016 roku wykryto chorobę nowotworową. Kiedy z powodu omdlenia zaniepokojony tata wezwał pogotowie chłopiec został zabrany do szpitala w Nysie, gdzie badanie tomografem komputerowym pokazało guz móżdżku, nikt nie spodziewał się takiego obrotu wydarzeń. Gracjan został przekazany do oddziału Neurochirurgii Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach, gdzie przeprowadzone badania wykazały obecność guza lewej półkuli móżdżku (rdzeniak płodowy). Jeszcze w tym samym miesiącu został wykonany zabieg usunięcia guza, po czym skierowano go na oddział Onkologii, Chemioterapii i Hematologii w celu kontynuacji leczenia.

Wielką pasją Gracjana jest sport, w wolnym czasie lubi jeździć na rowerze, a czasami zamienia go na rolki. Ulubioną dyscypliną jest piłka nożna. Przed chorobą często spotykał się z kolegami na wspólnej grze w piłkę. Niestety z powodu leczenia trwającego 1,5 roku nie mógł pozwolić sobie na taki wysiłek. 8 miesięcy temu zakończyło się jego leczenie, jednak cały czas niezbędne jest przeprowadzanie badań i kontroli stanu jego zdrowia. Dziś Gracjan nabiera coraz więcej sił, wrócił już do szkoły i pomału wraca do dawnych zajęć.

Sytuacja w jakiej znalazł się Gracjan i jego rodzina jest trudna i wyjątkowa. Przed nim jeszcze długi proces rehabilitacji, kontroli i wizyt szpitalnych, stąd zachęcamy Państwa do wsparcia finansowego poprzez dokonanie wpłat na indywidualny numer subkonta Gracjana. W imieniu rodziny serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 13.03.2019r.

Wpłaty zagraniczne dla każdej waluty:
PL
BIC (SWIFT): INGBPLPW