Iga Głąbała z Siemianowic Śląskich

Wiek: 2
Region: Śląsk
Miasto: Siemianowice Śląskie

Iga Głąbała jest niespełna trzy letnią mieszkanką Siemianowic Śląskich z korzeniami bielawsko-zabrzańskimi. Dziewczynka od urodzenia niezłomnie walczy o swoje zdrowie. Nadal jest diagnozowana, więc co kilka miesięcy rodzina otrzymuje kolejne rozpoznanie.

Igusia zmaga się z chorobą nowotworową Mastocytozą, zespołem von Willebranda (wrodzona trąbocytopatia), Hipotonią mięśniową (obniżone napięcie mięśniowe), Elastopatią (hipermobilność – genetyczny zespół nadmiernej ruchomości stawów), atopowym zapaleniem skóry, nietolerancjami pokarmowymi, zezem zbieżnym ukrytym i wadą wzorku. Jesteśmy w trakcie diagnostyki zaburzeń ze Spektrum Autyzmu, w tym Zespołu Aspergera, Mutyzmu Wybiórczego, wad serca i innych schorzeń genetycznych.

Iga codziennie uczestniczy w terapeutyczno-rozwojowych aktywnościach, które zabierają jej znaczną część jej czasu wolnego i beztroskiego dzieciństwa, ale umożliwiają łagodzenie objawów chorób oraz poprawę stanu jej zdrowia. Rehabilitacja odbywa się zwykle 3 razy w tygodniu, metodą Bobath, Vojta oraz Cranio-sacralna. Dodatkowo Iga jest pod stałą opieką psychiatry, psychologa, terapeuty SI i neurologopedy.

Większość chorób, na które cierpi Iga mają podłoże genetyczne – są nieuleczalne. Nie przeszkadza jej to jednak, aby całymi garściami czerpać z życia radość. Jest pogodną i życzliwą dziewczynką, obdarowuje domowników niezliczonymi pokładami miłości. Śpiewa, tańczy, czyta i wygłupia się podczas zabaw z ukochanym tatusiem. Uwielbia gotować, w swojej zabawkowej kuchni, zupę pomidorową z moreli, kawę z cytryną i jagódkową herbatę z przyprawami częstując nią swoich gości. Nie brak jej entuzjazmu i pasji do malowania, całym ciałem.

Zwracamy się do Państwa z prośbą o pomoc rodzicom Igi, aby mogli zapewnić Jej odpowiednie wsparcie diagnostyczne, farmakologiczne i terapeutyczne. Zachęcamy do przekazania 1% podatku oraz wpłaty darowizny na indywidualny numer subkonta Igusi. Za każde wsparcie serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informacje z dnia 07.01.2021r.

Wpłaty zagraniczne dla każdej waluty:
PL
BIC (SWIFT): INGBPLPW

cel szczegółowy: „Iga GŁĄBAŁA”

wesprzyj F udostępnij

Kontakt do opiekuna