Jakub Bienia z Podkarpacia

Kubuś Bienia to niezwykle dzielny 3-letni chłopiec, który pochodzi z Podkarpacia. Mimo młodego wieku chłopiec przeszedł już wiele. Życie małego Kubusia od początku nie było łatwe. Urodził się z wadą genetyczną – trisomią 21 i wrodzoną wadą serduszka. Jest po zabiegu kardiochirurgicznym, rekonstrukcji prawej tętnicy płucnej. Choruje na niedoczynność tarczycy i padaczkę. Kiedy miał roczek przeszedł niedokrwienny udar prawej półkuli mózgu, konsekwencją którego jest lewostronny niedowład. W maju 2019 przy kontrolnych badaniach krwi zdiagnozowana została białaczka szpikowa. Kubuś jest w trakcie intensywnej chemioterapii w Klinice Onkohematologii Dziecięcej w Rzeszowie.

Kolejny problem z jakim zmaga się ten dzielny bohater to niestabilność stawów biodrowych. Kubuś nie stoi ani nie chodzi. Czeka go duży i rozległy zabieg operacyjny, który mamy nadzieję – pomoże mu postawić pierwsze kroki! Kubuś mimo ciężkich przeżyć nie poddaje się.

Codziennie zaskakuje swoich rodziców swoim znakomitym poczuciem rytmu, bardzo lubi słuchać muzyki i chociaż ma problem z mową potrafi świetnie nucić różne melodie. Ma brata i siostrę.

Przed Kubusiem i jego rodziną jeszcze sporo wyzwań. Czeka ich długi proces intensywnej rehabilitacji, zajęcia logopedyczne, wiele dojazdów do szpitala na konsultacje i badania. Dlatego zachęcamy do wsparcia Kubusia w tym szczególnie trudnym okresie. Zwracamy się do Państwa z prośbą o pomoc poprzez dokonywanie wpłat na indywidualny numer subkonta Kuby oraz do przekazania 1% podatku na rzecz jego leczenia i rehabilitacji. Każda wpłata nie tylko ułatwi proces leczenia chłopca, ale także przyśpieszy jego powrót do domu, aby razem ze swoim bratem i siostrą mógł poznawać otaczający go świat. Za każde okazane wsparcie w imieniu rodziny serdecznie dziękujemy.

*Apel powstał w oparciu o informację z dnia 28.11.2019r.

Wpłaty zagraniczne dla każdej waluty:
PL
BIC (SWIFT): INGBPLPW

cel szczegółowy: „Jakub BIENIA”