Jakub Iwanicki z Katowic

Kuba Iwanicki ma 16 lat i pochodzi z Katowic. Chorobę nowotworową rozpoznano u niego w październiku 2015 roku. Po wykonaniu specjalistycznych badań okazało się, że jest to ostra białaczka limfoblastyczna. Od razu podjęto leczenie w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach. Kuba wówczas przeszedł chemioterapię i po roku intensywnego leczenia opuścił szpital i wrócił do domu. Niestety w listopadzie 2017 roku stwierdzono wczesną wznowę szpikową i chłopak był przygotowywany do przeszczepu. Przeszczep komórek macierzystych odbył się w kwietniu 2018 roku, od dawcy niespokrewnionego. Niestety sytuacja ponownie uległa dramatycznemu załamaniu, bo w październiku wystąpiła druga wznowa szpikowa. Decyzją Profesor Ewy Gorczyńskiej, koordynator ds. leczenia wznów ostrej białaczki limfoblastycznej, Kubę zakwalifikowano do terapii biologicznej lekiem Inotuzumab ozogamycin.

Leczenie zakłada podanie dwóch cykli, gdzie koszt jednego cyklu to 172 tys. złotych. Rodzina Kuby musi jak najszybciej zgromadzić pieniądze potrzebne na leczenie, którego całość opiewa na 344 tysiące złotych!

Kuba jest sympatycznym, wesołym i ciekawym świata chłopakiem. Wyróżnia się w szkole jako wzorowy i zdolny uczeń. Lubi dbać o porządek w swoim otoczeniu. Największym marzeniem Kuby są podróże kulinarne, te bliskie i bardzo dalekie. Obok podróży i pasji do gotowania Kuba interesuje się także militariami. W walce z chorobą wspiera go z całego serca młodsza siostra.

Sytuacja w jakiej znaleźli się Kuba i jego rodzina jest bardzo trudnym doświadczeniem. Kierujemy do Państwa prośbę o pomoc w gromadzeniu środków na rzecz leczenia chłopaka. Zachęcamy do dokonywania wpłat na indywidualny numer subkonta oraz przekazania 1% podatku na rzecz leczenia Kuby. Za każdą okazaną pomoc serdecznie dziękujemy.

Apel powstał w oparciu o informacje z dnia: 14.12.2018

Warszawa 02-047, ul. Adama Pługa 1/2
1% KRS 0000248546
cel szczegółowy: „Jakub IWANICKI”