Kacper Ochal z Czeladzi

Kacperek Ochal to uroczy dwulatek, pochodzący z Czeladzi. W marcu bieżącego roku zdiagnozowano u niego guza wewnątrzgałkowego lewego oka (retinoblastoma).

W lutym rodzice Kacpra zauważyli u chłopca dziwny blask w oku. Reagując natychmiast, udali się na badania do Kliniki Okulistycznej w Katowicach. Lekarze zdiagnozowali guza lewego oka – strach i niepokój przerwał rodzinne szczęście. Następnie, celem kontynuacji leczenia chłopczyk został przyjęty i hospitalizowany w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka na Oddziale Onkologii, Hematologii i Chemioterapii. Obecnie Kacper jest po czterech cyklach chemioterapii i zabiegu brachyterapii w Klinice Okulistyki w Krakowie.
Z uwagi na charakter guza jak i ograniczone możliwości leczenia w Polsce, rodzice poszukują pomocy za granicą. Jedynym  rozwiązaniem jest leczenie u najlepszego specjalisty na świecie w Nowym Jorku,  w Klinice dr Abramsona. Wstępny kosztorys leczenia opiewa na 165 tys. dolarów.

Chłopiec jest bardzo radosnym dzieckiem – kocha biegać i grać w piłkę nożną. Oprócz tego uwielbia klocki Lego i wszystko co z nimi związane. Wraz z dwójką rodzeństwa, dzięki swojej wyobraźni, konstruuje z nich przeróżne wymyślne budowle. Rodzice, mimo trudów związanych z procesem leczenia, nie poddają się i ze wszystkich sił pragną pomóc Kacperkowi.

Prosimy Państwa o wsparcie procesu leczenia Kacpra. Wszystkie wpłaty niosą nieocenioną pomoc dla podopiecznego i jego rodziny. Zachęcamy do dokonywania wpłat na indywidualny numer subkonta oraz przekazania 1% swojego podatku. Za wszelką pomoc i inicjatywy w imieniu rodziny serdecznie dziękujemy.

Apel powstał w oparciu o informacje z dnia: 30.08.2016

Warszawa 02-047, ul. Pługa 1/2
cel szczegółowy: „Kacper Ochal”