Kamil Mucha z Katowic

Kamil Mucha to pełen energii 7-latek pochodzący z Katowic. W sierpniu 2011 roku u chłopczyka zdiagnozowano ostrą białaczkę limfoblastyczną. Kamil przeszedł długą drogę związaną z leczeniem – w trakcie podawania chemioterapii doszło do licznych powikłań, w tym do zakażenia ciężką bakterią (Pseudomonas Aeruginosa).  Zaatakowane zostały tkanki miękkie podudzi, które wymagały leczenia chirurgicznego. Sytuacja była na tyle poważna, że podjęte zabiegi przyczyniły się do powstania zmian w postawie i motoryce ruchowej Kamila. Leczenie podtrzymujące zakończyło się w 2013 roku, ale chłopczyk wciąż wymaga stałej kontroli w poradni onkologicznej. Niezbędna jest także intensywna i długoterminowa rehabilitacja by pomóc Kamilowi powrócić do pełni zdrowia i stanu sprzed choroby.

Chłopczyk zafascynowany jest światem dinozaurów, o których chętnie czyta w wolnych chwilach. Równie dużym zainteresowaniem cieszą się klocki Lego, przy pomocy których Kamil tworzy wymyślne konstrukcje. Od września chłopczyk uczęszcza do pierwszej klasy, dzięki czemu może mieć stały kontakt ze swoimi rówieśnikami, co po latach intensywnego leczenia jest niezwykle istotne.

Apelujemy do Państwa o wsparcie Kamila i jego rodziny w tej wyjątkowej sytuacji. Mama Kamila samotnie wychowuje chłopczyka i jego starszą siostrę. Przewidziana rehabilitacja wiąże się ze znacznymi kosztami, co obciąża domowy budżet rodziny. Zachęcamy do dokonywania wpłat na indywidualny numer subkonta oraz przekazania 1% podatku na rzecz Kamila. Za wszelkie wsparcie w imieniu rodziny serdecznie dziękujemy.

Warszawa 02-047, ul. Pługa 1/2
cel szczegółowy: „Kamil Mucha”